- 400 γρ. τοφού
- 2 κρεμμύδια
- 2 ντομάτες
- 1/2 ματσάκι μαϊντανό
- 3 – 4 φύλλα μαρούλι
- 4 σκελίδες σκόρδο
- 3 /4 φλιτζ. ελαιόλαδο
- 2 σφηνάκια ξύδι
- αλάτι – κόκκινο πιπέρι
- 1 φλιτζ. τζατζίκι
Μιξ Μπαχαρικών για Γύρο
- 1κ.γ κύμινο
- 1κ.γ. ρίγανη
- 1 κ.γ. θυμάρι
- 1κ.σ. πάπρικα γλυκιά
- 1 κ.γ. πάπρικα καυτερή
- 1/2 κ.γ. άσπρο πιπέρι
- 2 – 3 κ.σ. αλάτι (ανάλογα με πόσο αλμυρό θέλουμε το μείγμα)
Υλικά για πίτες
- 500 γρ. αλεύρι
- 1 1/2 φλιτζ. χλιαρό νερό
- 10 γρ. φρέσκια μαγιά ή ένα φακελάκι ξερή
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.γ. ζάχαρη
- 1 κ.γ. αλάτι
Προετοιμασία
Μιξ Μπαχαρικών
Ανακατεύουμε όλα τα μπαχαρικά και βάζουμε το μείγμα σε ένα γυάλινο βαζάκι, αφήνουμε 1 – 2 μέρες πριν το χρησιμοποιήσουμε.
Πίτες
- Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, το ελαιόλαδο, τη μαγιά (αν είναι φρέσκια τη διαλύουμε σε λίγο νερό) και τη ζάχαρη.
- Ανακατεύουμε στην αρχή με ένα πηρούνι και ρίχνουμε το νερό λίγο λίγο, μόλις ενωθούν τα υλικά αρχίζουμε να ζυμώνουμε με τα χέρια προσθέτοντας νερό μέχρι να έχουμε μία μαλακή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
- Ρίχνουμε και το αλάτι και ζυμώνουμε για άλλο ένα λεπτό.
- Σκεπάζουμε το μπολ με μία υγρή πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη για μία ώρα να φουσκώσει.
- Κόβουμε κομμάτια ζύμης σε μέγεθος μπάλας του γκολφ και ανοίγουμε σε φύλλο πάχους 1 εκατοστού.
- Με ένα πηρούνι πιέζουμε και τρυπάμε τις πίτες κάνοντας κάθετες πηρουνιές.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220 βαθμούς C και ψήνουμε τις πίτες για 7 με 10 λεπτά.
- Κόβουμε το τόφου σε λεπτά κομμάτια ακαθόριστου σχήματος
- Σε ένα μπολ βάζουμε τα κομμάτια τόφου, το 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο, το σκόρδο ψιλοκομμένο, το ξύδι, τα μπαχαρικά και το λάδι.
- Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε μία μέρα στο ψυγείο να μαριναριστεί.
- Βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι πάνω στο μάτι και μόλις ζεσταθεί η επιφάνεια του χαμηλώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε τον γύρο, σοτάρουμε μέχρι να πάρει ένα σκούρο καφέ χρώμα και να κάνει κρούστα.
Πίτα με γύρο
- Κόβουμε το κρεμμύδι καιτις ντομάτες σε πολύ λεπτές φέτες, ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό και το μαρούλι.
- Μοιράζουμε τα λαχανικά και το γύρο στις πίτες, , βάζουμε μία κ.σ. τζατζίκι, αρτίζουμε με λίγο αλάτι και λίγο κόκκινο πιπέρι και τις τυλίγουμε.
TIPS
- Για πιο υγιεινό μαγείρεμα μπορούμε να ψήσουμε τον γύρο στο φούρνο, πρέπει μόνο να ακατατέυουμε συχνά ώστε να ξεροψηθεί από όλες τις πλευρές.
- Για όσουν μένουν στην Αθήνα, τα μεγάλα βιολογικά καταστήματα του κέντρου έχουν έτοιμο γύρο τοφού, τον έχω δοκιμάσει και είναι πολύ καλός!
- Μπορούμε να τυλίξουμε τις πίτες και με σουβλάκι από κεμπάπ σόγιας.
Δείτε συνταγή για παραδοσιακό τζατζίκι
Δείτες και άλλες συνταγές της Ελληνικής κουζίνας με σόγια
Εναλλακτική Ηπειρώτικη “κρεατόπιτα ” με κιμά σόγιας..!
Καλόγερος Νάξου
Κρεμμυδοντολμάδες
Παστίτσιο
Μουσακάς με κιμά σόγιας
“Κοτόπουλο” Τοφού στο Φούρνο με πατάτες