Υλικά για 4 μερίδες

4 μεγάλα κρεμμύδια

1/2 φλιτζάνι ρύζι για πιλάφι

1 φλιτζάνι κιμάς σόγιας κοκκινιστός

4 ώριμες ντομάτες τριμμένες στον τρίφτη

1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας

2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες

2 φύλλα δάφνης

1/2 κουταλιά του γλυκού ρίγανη

1 κουταλιά της  σούπας φυτικό βούτυρο

100 γρ. ελαιόλαδο

1 κουταλιά του γλυκού ζάχαρη

Αλάτι – πιπέρι

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα χαράζουμε κάθετα από την μια πλευρά μέχρι το κέντρο, τα βράζουμε σε αλατισμένο νερό για 20 λεπτά η μέχρι να αρχίσουν να ξεχωρίζουν τα φύλλα του κρεμμυδιού.

Σε ένα κατσαρόλι ζεσταίνουμε το βούτυρο και τσιγαρίζουμε το ρύζι για 2-3 λεπτά, προσθέτουμε ένα φλιτζάνι τσαγιού νερό και σιγοβράζουμε μέχρι να πιει τα νερά του (για πιο υγιεινό μαγείρεμα απλά βράζουμε το ρύζι χωρίς βούτυρο).

Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε τον κιμά με το ρύζι, παίρνουμε ένα φύλλο από τα κρεμμύδια και βάζουμε στην άκρη μια κουταλιά της σούπας γέμιση και το τυλίγουμε κατά μήκος, επαναλαμβάνουμε μέχρι να τυλίξουμε όλα τα φύλλα , τα βάζουμε σε ένα ταψί.

Τσιγαρίζουμε το σκόρδο σε βαθύ τηγάνι (για πιο υγιεινό μαγείρεμα αχνίζουμε το σκόρδο σε λίγο νερό με μια κουταλιά λαδί) για 2 λεπτά και ρίχνουμε τις ντομάτες και τον πελτέ, προσθέτουμε την ρίγανη, την ζάχαρη, αλατοπίπερο και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να δέσει η σάλτσα, όταν είναι έτοιμη την βάζουμε πάνω από τους κρεμμυδοντολμάδες και ψήνουμε στον φούρνε στους 180 για 15 με 20 λεπτά.