Home συνταγές 2.Συνταγές για χορτοφάγους (vegans) 1.Ντιπ / ορεκτικά [vegan] Μπαλάνι. Παραδοσιακές πατατόπιτες από το Αφγανιστάν. Διεθνής κουζίνα.

Σε μια βόλτα στην 6η γιορτή του Κυριακάτικου σχολείου, στο Άλσος Κολωνού, που έγινε 29 και 30 Σεπτέμβρη του 2012, βρήκα παραδοσιακές συνταγές από διάφορα μέρη του κόσμου. Παραδοσιακό φαλάφελ και ταχινοσαλάτα από την Αίγυπτο, σουβλάκια με  φασόλια από τη Νιγηρία, γκιοσλεμέ από την Τουρκία, καμπίλι και μπολάνι από το Αφγανιστάν.

Με ό,τι πρώτες ύλες διαθέτουν οι άνθρωποι σ’ όλον τον κόσμο, κανακεύουν τη γεύση τους και βρίσκουν τρόπους απλά υλικά να τα μετατρέπουν σε νοστιμιές και λαχταριστούς μεζέδες.

Στον πάγκο των Αφγανών μαγείρων, γλυκές γυναίκες ετοίμαζαν μπαλάνι και καμπίλι. Ρύζι, αλεύρι, καρότα, πατάτες, ταπεινά υλικά που σε λίγη ώρα μεταμορφώνονται σε ζηλευτά πιάτα.

Τό μπαλάνι είναι μια πίτα, που μοιάζει με το πιροσκί σε γεύση- αλλά πολύ λιγότερο λιπαρό -και με το Χανιώτικο τηγανητό χορτοκαλτσούνι και τηγανίζεται σε ελάχιστο λάδι, μέσα σε τηγάνι που μοιάζει με βαριά κρεπιέρα. Τραγανό, μυρωδάτο και αρκετά ελαφρύ.

Υλικά

για τη ζύμη

  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/2 κουταλάκι ξερή μαγιά
  • αλάτι και λίγη ζάχαρη
  • νερό χλιαρό όσο πάρει για να πάρουμε μια μαλακή ζύμη

για τη γέμιση

1 κιλό πατάτες
3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια
1/2 φλυτζάνι ψιλοκομμένο μαϊντανό ή φρέσκο κόλλιανδρο
1/2 φλυτζάνι ψιλοκομμένο άνηθο
1/2 κουταλάκι κύμινο (ή παραπάνω, ανάλογα με τη διάθεσή μας)
1 κουταλάκι ξερό κόλλιανδρο
αλατοπίπερο
1 ποτήρι γάλα ζωικό ή φυτικό ή ζωμό λαχανικών
λάδι για το τηγάνισμα

Παρασκευή

  1. Ζυμώνουμε τη ζύμη και την αφήνουμε για 1/2 ώρα να φουσκώσει λίγο.
  2. Ωστόσο βράζουμε τις πατάτες, τις ξεφλουδίζουμε και τις λιώνουμε καλά με το πιρούνι ή με το ειδικό εργαλείο. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε πολύ καλά.
  3. Μοιράζουμε τη ζύμη σε ισομεγέθη μπαλάκια, στο μέγεθος μεγάλου μανταρινιού και ανοίγουμε το κάθε μπαλάκι σε φύλλο διαμέτρου 25 cm περίπου.
  4. Γεμίζουμε το κάθε φύλλο μέχρι τη μέση, με λεπτό στρώμα από το μείγμα της πατάτας, κλείνουμε διπλώνοντας και φτιάχνοντας μισοφέγγαρα και τηγανίζουμε σε βαρύ αντικολλητικό τηγάνι με ελάχιστο λάδι, σε μέτρια φωτιά. Όταν ψηθούν από τη μια πλευρά γυρνάμε και την άλλη.
  5. Βγάζουμε τα μπολάνι από το τηγάνι και τα ακουμπάμε σε χαρτί κουζίνας.

Α.Χ.