Υλικά

  • 1 κιλό αλεύρι
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1/2 κιλό βούτυρο, κομμένο σε μικρούς κύβους,
  • 1 αυγό
  • 2 κ.σ. ξίδι από κόκκινο κρασί
  • 2/3 φλιτζ. παγωμένο νερό
  • 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 ματσάκι σπανάκι κομμένο σε χοντρά κομμάτια
  • 3 φλιτζάνια τριμμένο τυρί Manchego (ένα Ισπανικό τυρί  από πρόβατα manchega.) ή μία καλή γραβιέρα
  • 1 φλιτζάνι ψιλοκομμένα φουντούκια
  • 1 φλιτζάνι σταφίδες
  • 1 αυγό χτυπημένο με 2 κουταλιές νερό
  • ελαιόλαδο

Προετοιμασία

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ,ανακατεύουμε το αλεύρι και το αλάτι.Βάζουμε το βούτυρο και ζυμώνουμε μέχρι να ενωθεί με το αλεύρι. Προσθέτουμε το αυγό, το ξύδι και σιγά-σιγά το νερό ενώ ζυμώνουμε ταυτοχρόνως.
  2. Τυλίγουμε τη ζύμη καλά με μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
  3. Σοτάρουμε σε λίγο ελαιόλαδο το κρεμμύδι και το σπανάκι σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν τα κρεμμύδια και να βγάλει τα νερά το σπανάκι.
  4. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε σπανάκι, κρεμμύδι. φουντούκια, σταφίδες.
  5. Αλευρώνουμε ελαφρά μία επιφάνεια, κόβουμε κομμάτια από τη ζύμη σε μέγεθος μπάλας του γκολφ και ανοίγουμε φύλλο 30 χιλιοστών περίπου.
  6. Στο κέντρο της ζύμης τοποθετούμε 2 κ.σ. από τη γέμιση, αλείφουμε με το χτυπημένο αυγό τις άκρες από τη ζύμη και διπλώνουμε στη μέση. Με ένα πιρούνι πιέζουμε κάθετα τις άκρες για να ενωθούν.
  7. Αλείφουμε με το χτυπημένο αυγό όλη τη πίτα.Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσει η γέμιση. Όση ζύμη περισσέψει την τυλίγουμε σε μεμβράνη και τι διατηρούμε στο ψυγείο ή στη κατάψυξη.
  8. Ακουμπάμε τις empanadas σε λαδόχαρτο και τις αφήνουμε για 30 λεπτά στο ψυγείο.
  9. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς  C για 25 περίπου λεπτά.

 

Εδώ θα βρείτε τυρί manchego

 

 

 

 

 

 

 

 

Δείτε και άλλες συνταγές της Κουβανέζικης Κουζίνας