Υλικά
- 1 κιλό αλεύρι
- 1 κ.γ. αλάτι
- 1/2 κιλό βούτυρο, κομμένο σε μικρούς κύβους,
- 1 αυγό
- 2 κ.σ. ξίδι από κόκκινο κρασί
- 2/3 φλιτζ. παγωμένο νερό
- 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 ματσάκι σπανάκι κομμένο σε χοντρά κομμάτια
- 3 φλιτζάνια τριμμένο τυρί Manchego (ένα Ισπανικό τυρί από πρόβατα manchega.) ή μία καλή γραβιέρα
- 1 φλιτζάνι ψιλοκομμένα φουντούκια
- 1 φλιτζάνι σταφίδες
- 1 αυγό χτυπημένο με 2 κουταλιές νερό
- ελαιόλαδο
Προετοιμασία
- Σε ένα μεγάλο μπολ,ανακατεύουμε το αλεύρι και το αλάτι.Βάζουμε το βούτυρο και ζυμώνουμε μέχρι να ενωθεί με το αλεύρι. Προσθέτουμε το αυγό, το ξύδι και σιγά-σιγά το νερό ενώ ζυμώνουμε ταυτοχρόνως.
- Τυλίγουμε τη ζύμη καλά με μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
- Σοτάρουμε σε λίγο ελαιόλαδο το κρεμμύδι και το σπανάκι σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν τα κρεμμύδια και να βγάλει τα νερά το σπανάκι.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε σπανάκι, κρεμμύδι. φουντούκια, σταφίδες.
- Αλευρώνουμε ελαφρά μία επιφάνεια, κόβουμε κομμάτια από τη ζύμη σε μέγεθος μπάλας του γκολφ και ανοίγουμε φύλλο 30 χιλιοστών περίπου.
- Στο κέντρο της ζύμης τοποθετούμε 2 κ.σ. από τη γέμιση, αλείφουμε με το χτυπημένο αυγό τις άκρες από τη ζύμη και διπλώνουμε στη μέση. Με ένα πιρούνι πιέζουμε κάθετα τις άκρες για να ενωθούν.
- Αλείφουμε με το χτυπημένο αυγό όλη τη πίτα.Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσει η γέμιση. Όση ζύμη περισσέψει την τυλίγουμε σε μεμβράνη και τι διατηρούμε στο ψυγείο ή στη κατάψυξη.
- Ακουμπάμε τις empanadas σε λαδόχαρτο και τις αφήνουμε για 30 λεπτά στο ψυγείο.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C για 25 περίπου λεπτά.