Υλικά για 1 πίτσα διαμέτρου 20 cm

για τη βάση

  • 1 κολοκύθι
  • 1 φλυτζάνι φύτρα φαγόπυρου ή ρεβυθιού
  • 1/2 φλυτζάνι νιφάδες ή πίτουρο βρώμης ή σπασμένα ξερά αμύγδαλα
  • αλατοπίπερο
  • 1 χούφτα ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • 3-4 κουταλιές ελαιόλαδο

για τη γέμιση

  • 2 μικρές τομάτες σε φέτες
  • 1/2 πράσινη πιπεριά σε ροδέλες
  • 2-3 ροδέλες ξερού κρεμμυδιού
  • 4-5 ελιές σε φέτες
  • ρίγανη 
  • αλατοπίπερο

σάλτσα

  • 5 λιαστά τοματάκια στο λάδι
  • 1 κουταλάκι ξερό βασιλικό
  • 1 κουταλιά μηλόξυδο
  • αλατοπίπερο
  • 2-3 κουταλιές ελαιόλαδο

Παρασκευή

βάση

  1. Προετοιμάζουμε τη βάση από την προηγούμενη ή 5-6 ώρες νωρίτερα. Τρίβουμε το κολοκύθι, αποφεύγοντας το κεντρικό μέρος με τα σπόρια, αλατίζουμε ελαφρά και το αφήνουμε να βγάλει τα υγρά του. Μετά από μισή ώρα περίπου το στύβουμε καλά με το χέρι.
  2. Αλέθουμε τα φύτρα στο μούλτι, τα προσθέτουμε στο κολοκυθάκι μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά της βάσης και ανακατεύουμε. Πρέπει να πάρουμε μια αρκετά σταθερή πάστα. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο χυμό τομάτας.
  3. Στρώνουμε λαδόκολλα και απλώνουμε το μείγμα σε τσέρκι των 20 cm ή σε μικρό ταψάκι και το αφήνουμε στο φούρνο με αέρα στους 40 βαθμούς C για 2-3 ώρες από κάθε πλευρά.

σάλτσα

Λιώνουμε τα λιαστά τοματάκια στο μούλτι με 2-3 κουταλιές λάδι, το βασιλικό, αλατοπίπερο και 1 κουταλιά μηλόξυδο.

Γέμιση

Απλώνουμε τη σάλτσα στη βάση, κατόπιν στρώνουμε τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης, βάζοντας πρώτα τις φέτες της τομάτας και μετά τα υπόλοιπα υλικά. Αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με ξερή ρίγανη.

Α.Χ.