Yλικά
- 3 φλυτζάνια αλεύρι
- 1/2 φλυτζάνι καλό κακάο
- 1 φλυτζάνι καστανή ζάχαρη
- 3/4 φλυτζανιού σπορέλαιο
- 1 σφηνάκι κονιάκ
- 1 κουταλιά της σούπας ξύδι
- 1 κουταλάκι υγρή βανίλια ή 1 φασολάκι
- 1 πρέζα αλάτι
- ξύσμα από 2 πορτοκάλια
- 1 3/4 φλυτζανιού χυμό πορτοκαλιού
- 1 κουταλάκι γλ. σόδα
- 3 κουταλάκια του γλυκού κοφτά μπέηκιν πάουντερ
Παρασκευή
- Χτυπάμε το λάδι με τη ζάχαρη μέχρι να λιώσει, προσθέτουμε το ξύδι, το κονιάκ, το αλάτι, τη βανίλια, το ξύσμα, το μισό χυμό, το κακάο και ανακατεύουμε.
- Βάζουμε στον υπόλοιπο χυμό τη σόδα να φουσκώσει και το προσθέτουμε στο μείγμα, ανακατεύουμε ελαφρά.
- Προσθέτουμε το μπέηκιν στο αλεύρι και τα ρίχνουμε στο μείγμα. Ανακατεύουμε ελαφρά και το ρίχνουμε σε 2 βουτυρωμένες και αλευρωμένες μακρόστενες φόρμες ή μία στρογγυλή.
- Ψήνουμε για 40′ στους 175 βαθμούς περίπου.
TIP
Αν θέλουμε μπορούμε όταν το βγάλουμε από το φούρνο και κρυώσει να το καλύψουμε με γλάσσο βουτύρου
γλάσσο πορτοκαλιού ή πραλίνα φουντουκιού
Α.Χ.