Home συνταγές 2.Συνταγές για χορτοφάγους (vegans) 4. Επιδόρπια / Γλυκά [vegan] Νηστίσιμο σoκολατένιο κέικ με γεύση πορτοκαλιού. Vegan

Yλικά

  • 3 φλυτζάνια αλεύρι
  • 1/2 φλυτζάνι καλό κακάο
  • 1 φλυτζάνι καστανή ζάχαρη
  • 3/4 φλυτζανιού σπορέλαιο
  • 1 σφηνάκι κονιάκ
  • 1 κουταλιά της σούπας ξύδι
  • 1 κουταλάκι υγρή βανίλια ή 1 φασολάκι
  • 1 πρέζα αλάτι
  • ξύσμα από 2 πορτοκάλια
  • 1  3/4 φλυτζανιού χυμό πορτοκαλιού
  • 1 κουταλάκι γλ. σόδα
  • 3 κουταλάκια του γλυκού κοφτά μπέηκιν πάουντερ

Παρασκευή

  1. Χτυπάμε το λάδι με τη ζάχαρη μέχρι να λιώσει, προσθέτουμε το ξύδι, το κονιάκ, το αλάτι, τη βανίλια, το ξύσμα, το μισό χυμό, το κακάο και ανακατεύουμε.
  2. Βάζουμε στον υπόλοιπο χυμό τη σόδα να φουσκώσει και το προσθέτουμε στο μείγμα, ανακατεύουμε ελαφρά.
  3. Προσθέτουμε το μπέηκιν στο αλεύρι και τα ρίχνουμε στο μείγμα. Ανακατεύουμε ελαφρά και το ρίχνουμε σε 2 βουτυρωμένες και αλευρωμένες μακρόστενες φόρμες ή μία στρογγυλή.
  4. Ψήνουμε για 40′ στους 175 βαθμούς περίπου.

TIP

Αν θέλουμε μπορούμε όταν το βγάλουμε από το φούρνο και κρυώσει να το καλύψουμε με γλάσσο βουτύρου

γλάσσο πορτοκαλιού  ή πραλίνα φουντουκιού

Α.Χ.

 

 

  • Αγγέλικα

    Καλησπέρα!!! Θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση, πειράζει αν αφαιρέσω τη ζάχαρη από τη συνταγή, θα υπάρχει πρόβλημα στην υφή και στο ψήσιμο ή κάπου αλλού τέλος πάντων πέρα από τη γεύση;; Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

    • greenchef

      Καλησπέρα, δεν θα υπάρχει κάποιο πρόβλημα στην υφή ούτε στο ψήσιμο αλλά θα είναι πικρό γιατί έχει κακάο και ξύσμα πορτοκαλιού. Μπορείς να βάλεις στέβια αν δεν θες να βάλεις ζάχαρη

      • Αγγέλικα

        Σ’ευχαριστώ για την απάντηση σου τελικά έβαλα αγαύη, τέλειο βγήκε!

        • greenchef

          Πολυ χαιρομαι!!! Παντως μην εχεις πολυ εμπιστοσυνη στο σιροπι αγαβης, δεν ειναι και τοσο “αθωο” κατα την γνωμη μου η βιολογικη ανεπεξεργαστη ζαχαρη ειναι πολυ καλυτερη

  • μαργαριτα

    καλησπερα θελω να ρωτησω ποση στεβια μπορω να βαλω

    • greenchef

      Καλησπέρα Μαργαρίτα, δεν ξέρω σε τι μορφή έχεις την στέβια, υγρή η στερεή και αν έχεις πράσινη ή λευκη, η αναλογία για ξερή λευκή στέβια είναι 1 προς 10 και για υγρή 10 ml 250 γρ ζαχαρη περίπου δλδ ένα φλυτζάνι