Σύνθετα λέγονται τα βούτυρα ή οι μαργαρίνες που είναι εμπλουτισμένα με διάφορα μπαχαρικά, μυρωδικά και άλλα υλικά που καθορίζουν τη γεύση τους και έχουν ανάλογη χρήσ
Τα χρησιμοποιούμε σε αχνιστά, βραστά ή ψητά λαχανικά, σε παρασκευές σόγιας,σε παρασκευές με ρύζι, πλιγούρι, κινόα, σε παρασκευές με διάφορα δημητριακά, όσπρια, αυγά ή τόφου. Μπορούμε επίσης να τα χρησιμοποιήσουμε σαν αλλοίματα πάνω σε αρτοπαρασκευάσματα ή καναπέ και να τα συνδυάσουμε με αλμυρές αλλά ακόμα και με γλυκές γεύσεις.
Σε κάποιες περιπτώσεις μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και βούτυρο καρύδας ή άλλης φυτικής προέλευσης. Για συντομία θα τα αναφέρουμε όλα σαν βούτυρα. Σε κάθε περίπτωση η διαδικασία είναι ίδια: Εάν το βούτυρο είναι σκληρό , το μαλακώνουμε ζυμώνοντάς το με το χέρι και προσθέτουμε τα ανάλογα υλικά, ανακατεύουμε καλά να μοιραστούν παντού και αποθηκεύουμε στο ψυγείο.
Βούτυρο άνηθου: 250 gr βούτυρο, 40 gr ψιλοκομμένο άνηθο, χυμό λεμονιού, αλατοπίπερο.
Βούτυρο κόκκινης πιπεριάς: 250 gr βούτυρο, 1/2 κουταλάκι πάπρικα, 1/2 -1 ανάλογα με το μέγεθος πολτοποιημένη ψητή ή φρέσκια κόκκινη πιπεριά, 1 κουταλιά ψιλοκομμένo μαϊντανό, αλατοπίπερο.
Βούτυρο μουστάρδας: 250 gr βούτυρο, 50 gr μουστάρδα dijon ή 1 κουταλιά αλεσμένο σιναπόσπορο, χυμό λεμονιού, αλατοπίπερο.
Bούτυρο σκόρδου: 250 gr βούτυρο, 40 gr λιωμένο σκόρδο, χυμό λεμονιού, αλατοπίπερο.
Βούτυρο βασιλικού: 250 gr βούτυρο, 40 gr βασιλικό ψιλοκομμένο, χυμό λεμονιού, αλατοπίπερο.
Βούτυρο δυόσμου: 250 gr βούτυρο, 40 gr ψιλοκομμένο δυόσμο, χυμό λεμόνι, αλατοπίπερο.
Βούτυρο κάρρυ: 250 gr βούτυρο, 1 κουταλιά της σούπας κάρρυ, 1/2 κουταλιά σουμάκ, ξύσμα λεμονιού αλατοπίπερο.
Βούτυρο καπνιστό: 250 gr βούτυρο, 1 κουταλιά καπνιστή πάπρικα, ξύσμα πορτοκαλιού, αλατοπίπερο.
Bούτυρο πικάντικο με χρωματιστά πιπέρια: 250 gr βούτυρο, 1 κουταλιά της σούπας χρωματιστά πιπέρια, 1/2 κουταλάκι τσίλι, ξύσμα πορτοκαλιού, αλάτι.
Από τα πιο φημισμένα σύνθετα βούτυρα της Γαλλικής κουζίνας είναι τα:
α΄Βούτυρο καφέ ντε Παρί (beure cafe de Paris)
β΄Βούτυρο μετρ ντ’ οτέλ (beurre maitre d’ hotel)
Μπορούμε ακόμα να παρασκευάσουμε γλυκά σύνθετα βούτυρα για παρασκευές με ζύμες, αλλοίματα και άλλες χρήσεις.
Βούτυρο με μέλι και γύρη: 250 gr βούτυρο, 4 κουταλιές μέλι, 4 κουταλιές γύρη.
Βούτυρο σοκολάτας: 250 gr βούτυρο, 7 κουταλιές κακάο λιωμένο σε 50 gr γάλα ή 1οο gr λιωμένη σοκολάτα, 5 κουταλιές άχνη ζάχαρη.
Βούτυρο πορτοκαλιού: 250 gr βούτυρο, 50 gr άχνη ζάχαρη, χυμό και ξύσμα πορτοκολιού.
Α.Χ.