Home συνταγές 2.Συνταγές για χορτοφάγους (vegans) 1.Ντιπ / ορεκτικά [vegan] Σύνθετα βούτυρα ή μαργαρίνες. Xορτοφαγικά και Vegan.

Σύνθετα λέγονται τα βούτυρα ή οι μαργαρίνες που είναι εμπλουτισμένα με διάφορα μπαχαρικά, μυρωδικά και άλλα υλικά που καθορίζουν τη γεύση τους και έχουν ανάλογη χρήσ

Τα χρησιμοποιούμε σε αχνιστά, βραστά ή ψητά λαχανικά, σε παρασκευές σόγιας,σε παρασκευές με ρύζι, πλιγούρι, κινόα, σε παρασκευές με διάφορα δημητριακά, όσπρια, αυγά ή τόφου. Μπορούμε επίσης να τα χρησιμοποιήσουμε σαν αλλοίματα πάνω σε αρτοπαρασκευάσματα ή καναπέ και να τα συνδυάσουμε με αλμυρές αλλά ακόμα και με γλυκές γεύσεις.

Σε κάποιες περιπτώσεις μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και βούτυρο καρύδας ή άλλης φυτικής προέλευσης. Για συντομία θα τα αναφέρουμε όλα σαν βούτυρα. Σε κάθε περίπτωση η διαδικασία είναι ίδια: Εάν το βούτυρο είναι σκληρό , το μαλακώνουμε ζυμώνοντάς το με το χέρι και προσθέτουμε τα ανάλογα υλικά, ανακατεύουμε καλά να μοιραστούν παντού και αποθηκεύουμε στο ψυγείο.

Βούτυρο άνηθου: 250 gr  βούτυρο, 40 gr ψιλοκομμένο άνηθο, χυμό λεμονιού, αλατοπίπερο.

Βούτυρο κόκκινης πιπεριάς: 250 gr βούτυρο, 1/2 κουταλάκι πάπρικα, 1/2 -1 ανάλογα με το μέγεθος πολτοποιημένη ψητή ή φρέσκια κόκκινη πιπεριά, 1 κουταλιά ψιλοκομμένo μαϊντανό, αλατοπίπερο.

Βούτυρο μουστάρδας: 250 gr βούτυρο, 50 gr μουστάρδα dijon ή 1 κουταλιά αλεσμένο σιναπόσπορο, χυμό λεμονιού, αλατοπίπερο.

Bούτυρο σκόρδου: 250 gr βούτυρο, 40 gr λιωμένο σκόρδο, χυμό λεμονιού, αλατοπίπερο.

Βούτυρο βασιλικού: 250 gr βούτυρο, 40 gr βασιλικό ψιλοκομμένο, χυμό λεμονιού, αλατοπίπερο.

Βούτυρο δυόσμου: 250 gr βούτυρο, 40 gr ψιλοκομμένο δυόσμο, χυμό λεμόνι, αλατοπίπερο.

Βούτυρο κάρρυ: 250 gr βούτυρο, 1 κουταλιά της σούπας κάρρυ, 1/2 κουταλιά σουμάκ, ξύσμα λεμονιού αλατοπίπερο.

Βούτυρο καπνιστό: 250 gr βούτυρο, 1 κουταλιά καπνιστή πάπρικα, ξύσμα πορτοκαλιού, αλατοπίπερο.

Bούτυρο πικάντικο με χρωματιστά πιπέρια: 250 gr βούτυρο, 1 κουταλιά της σούπας χρωματιστά πιπέρια, 1/2 κουταλάκι τσίλι, ξύσμα πορτοκαλιού, αλάτι.

Από τα πιο φημισμένα  σύνθετα βούτυρα της Γαλλικής κουζίνας είναι τα:

α΄Βούτυρο καφέ ντε Παρί (beure cafe de Paris)

β΄Βούτυρο μετρ ντ’ οτέλ (beurre maitre d’ hotel)

Μπορούμε ακόμα να παρασκευάσουμε γλυκά σύνθετα βούτυρα για παρασκευές με ζύμες, αλλοίματα και άλλες χρήσεις.

Βούτυρο με μέλι και γύρη: 250 gr βούτυρο, 4 κουταλιές μέλι, 4 κουταλιές γύρη.

Βούτυρο σοκολάτας: 250 gr βούτυρο, 7 κουταλιές κακάο λιωμένο σε 50 gr γάλα ή 1οο gr λιωμένη σοκολάτα, 5 κουταλιές άχνη ζάχαρη.

Βούτυρο πορτοκαλιού: 250 gr βούτυρο, 50 gr άχνη ζάχαρη, χυμό και ξύσμα πορτοκολιού.

Α.Χ.