Home συνταγές 2.Συνταγές για χορτοφάγους (vegans) 3. Κυρίως Πιάτα [vegan] Μουσακάς λαχανικών με “μπεσαμέλ” από πατάτες.

Η μπεσαμέλ πρωτοαναφέρθηκε σαν παρασκεύασμα από το Νίκο Τσελεμεντέ στις αρχές του 20 ου αιώνα και λέγεται ότι χρησιμοποιήθηκε στην αρχή, από Βαυαρούς μάγειρες στις βασιλικές κουζίνες. Το ταξείδι της είχε ήδη ξεκινήσει,  κατά τον 14 ο αιώνα από την Ιταλία, όπου η πρώτη της χρήση ήταν για μάσκα ομορφιάς και έφθασε στη Γαλλία όπου και αναφέρεται από τον Louis Bechameil 1630-1703. Σε Μικρασιάτικες παρασκευές είχε τη θέση της ο πουρές της πατάτας.

Η δική μας πρόταση, είναι να παντρέψουμε πατάτες με μυρωδικά και να φτιάξουμε την πιο νόστιμη, εύκολη, ελαφριά και εναλλακτική “μπεσαμέλ” που έχετε δοκιμάσει.

 Υλικά για 6 μερίδες

  • 5 μέτριες πατάτες
  • 1 μέτριο κρεμμύδι
  • 1-2 καρότα (ανάλογα το μέγεθος)
  • 1 φλυτζάνι ψιλοκομμένο δυόσμο και μαϊντανό
  • 5 κουταλιές ελαιόλαδο
  • αλατοπίπερο
  • 1 παξιμάδι ολικής άλεσης
  • προαιρετικά 1 φλυτζάνι γιαούρτι

 

…………

  • 3 μεγάλες φρέσκες μελιτζάνες
  • 3 κολοκύθια

…………

  • 1 κρεμμύδι
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 3 ώριμες τομάτες 
  • αλατοπίπερο 
  • 1/2 κουταλάκι ζάχαρη
  • 4-5 μπαλάκια μπαχάρι
  • 3/4 φλυτζανιού ελαιόλαδο

 

Παρασκευή

  1. Πλένουμε και βράζουμε τις πατάτες και τα καρότα με τα φλούδια τους. Όταν βράσουν, τα βάζουμε λίγο κάτω από το κρύο νερό και τα ξεφλουδίζουμε. Λιώνουμε με το πιρούνι ή τρίβουμε τις πατάτες και τα καρότα στη χονδρή πλευρά του τρίφτη ή στο μύλο των λαχανικών. Προσθέτουμε τα μυρωδικά το λάδι το αλατοπίπερο και το γιαούρτι και ανακατεύουμε πολύ καλά.
  2. Πλένουμε και κόβουμε τις μελιτζάνες και τα κολοκύθια σε ροδέλες 1 1/2 cm περίπου. Α ν θέλουμε καθαρίζουμε τη μισή φλούδα από τις μελιτζάνες. Λαδώνουμε και αλατίζουμε ελαφρά τα λαχανικά, τα στρώνουμε στο ταψί και τα ψήνουμε για 1/2 ώρα περίπου στο φούρνο στους 170 βαθμούς.
  3. Σ’ ένα βαθύ τηγάνι βάζουμε το κρεμμύδι και τα σκόρδα, κομμένα σε φέτες, μαζί με λίγο νερό και το υπόλοιπο λάδι. Αφού μείνουν με το λάδι τους προσθέτουμε τις τομάτες τριμμένες και τα υπόλοιπα υλικά . Αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει και όταν μισοδέσει τη κατεβάζουμε.
  4. Σε μέτριο ταψί στρώνουμε τις μελιτζάνες και τα κολοκύθια, από πάνω ρίχνουμε τη σάλτσα και τέλος στρώνουμε το μείγμα της πατάτας. Πασπαλίζουμε με το παξιμάδι και ψήνουμε για μισή ώρα στους 180 βαθμούς. Όταν το βγάλουμε από το φούρνο το αφήνουμε για λίγο να σταθεί.

Τρώγεται ευχάριστα και κρύο.

Α.Χ.

Δείτε και άλλες χορτοφαγικές συνταγές

Δείτε όλες τις συνταγές μας ανά κατηγορία