Home συνταγές 2.Συνταγές για χορτοφάγους (vegans) 1.Ντιπ / ορεκτικά [vegan] Κρεμμυδοκαλτσούνια . Κρητική παραδοσιακή συνταγή.

Στη Κρήτη τα καλτσούνια υπήρχαν πολύ συχνά στο τραπέζι και γινόντουσαν βασικά με άγρια χόρτα. Σ’ αυτήν την περίπτωση τη θέση τους πήραν τα ξερά κρεμμύδια, για τις εποχές που δεν υπήρχαν χόρτα.

Υλικά

  • 1 κιλό κρεμμύδια ξερά
  • 2 μεγάλες τομάτες
  • 1/3 φλυτζάνι ελαιόλαδο
  • αλατοπίπερο
  • 150 gr φέτα ή φυτικό τυρί

 

 

Ζύμη

  • 500 gr αλεύρι
  • 5 κουταλιές λάδι
  • 1 ποτήρι περίπου χλιαρό νερό
  • 1 πρέζα ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι αλάτι
  • 3 κουταλιές ξύδι

Παρασκευή

  1. Ζυμώνουμε στην αρχή το ζυμάρι και το αφήνουμε να ξεκουραστεί μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση.
  2. Κόβουμε σε χοντρά καρέ τα κρεμμύδια και τις τομάτες.
  3. Ζεσταίνουμε το λάδι και προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τα σωτάρουμε μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.
  4. Προσθέτουμε τις τομάτες και ανακατεύουμε μέχρι να εξατμισθούν τα υγρά.
  5. Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει.
  6. Προσθέτουμε το τυρί της επιλογής μας.
  7. Ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλα και τα κόβουμε σε μικρά κυκλικά ή τετράγωνα κομμάτια.
  8. Βάζουμε από μια κουταλιά του γλυκού γέμιση και κλείνουμε πατώντας γύρω-γύρω το καλτσουνάκι μ’ ένα πιρούνι.
  9. Τηγανίζουμε σε αρκετό λάδι και βγάζοντάς τα τ’ ακουμπάμε σε χαρτί κουζίνας.
  10. Μπορούμε να ψήσουμε τα καλτσούνια και στο φούρνο αφού τα περάσουμε με αυγό και τα πασπαλίσουμε με σουσάμι για μισή ώρα περίπου στους 170 βαθμούς C.

Α.Χ.