Home συνταγές 1. συνταγές για γαλακτοχορτοφάγους (vegetarians) Coxinha [αλμυροί λουκουμάδες γεμιστοί με λαχανικά] Βραζιλιάνικη Κουζίνα

Τα Coxinhas είναι ένα χαρακτηριστικό “γρήγορο φαγητο” της Βραζιλιάνικης κουζίνας

Υλικά

  • 5 φλιτζ. ζωμό λαχανικών
  • 2 καρότα
  • 2 κολοκυθάκια
    2 κρεμμύδια
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 2 κ.σ. μαργαρίνη ή βούτυρο
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • χυμό από ένα λάϊμ
  • 300 γρ. κατίκι δομοκού ή φιλαδέλφεια ή άλλο τυρί κρέμα
  • 3 φλιτζ. αλεύρι
  • 2 αυγά
  • 2-3 φλιτζ. τριμμένη φρυγανιά
  • λάδι για το τηγάνισμα
  • αλάτι – πιπέρι

Προετοιμασία

Γέμιση

  1. καθαρίζουμε και κόβουμε στη μέση τα τα καρότα, τα κολοκυθάκια και το ένα από τα κρεμμύδια
  2. τα βράζουμε μαζι με τη δάφνη στο ζωμό λαχανικών μέχρι να μαλακώσουν
  3. Σουρώνουμε τα λαχανικά και κρατάμε τον υπόλοιπο ζωμό.
  4. Σε ένα μπλέντερ ή μούλτι χτυπάμε τα λαχανικά μέχρι να γίνουν χυλός και τα βάζουμε σε ένα μπολ, προσθέτουμε το τυρί κρέμα και το χυμό λάϊμ, ζυμώνουμε λίγο το μείγμα να ομογενοποιηθή.
  5. Ψιλοκόβουμε το άλλο κρεμμύδι και το σκόρδο, τα σοτάρουμε σε 2 κ.σ. μαργαρίνη μεχρι να μαλακώσουν και να πάρουν χρώμα.
  6. Προσθέτουμε τα σοταρισμένα κρεμμύδια στο μείγμα της γέμισης και ανακατεύουμε καλά, βάζουμε αλάτι και πιπέρι κατά βούληση.

Ζύμη

  • Βάζουμε σε μία ρηχή και πλατιά κατσαρόλα 3 φλιτζ. ζωμό λαχανικών και τον φέρνουμε σε βράση, προσθέτουμε 3 φλιτζ. αλεύρι και ανακατεύουμε συνεχώς για 2 – 3 λεπτά ή μέχρι να έχουμε μία σφιχτή ζύμη.
  • Αφήνουμε λίγο τη ζύμη να κρυώσει και τη βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
  • Με αλευρωμένα χέρια παίρνουμε ένα κομμάτι από τη ζύμη και το πλάθουμε στο μέγεθος μίας μπάλας του γκολφ, ανοίγουμε μία τρύπα στο κέντρο, βάζουμε  1 1/2 κ.σ. από τη γέμιση και ξανακλέινουμε.
  • Σε ένα βαθύ πιάτο χτυπάμε τα αυγά με ένα πηρούνι .
  • βάζουμε σε ένα άλλο βαθύ πιάτο τη τριμμένη φρυγανιά.
  • βουτάμε τα coxinhas πρώτα στα αυγά και μετά στη τριμμένη φρυγανιά, τα ακουμπάμε σε αντικολλητικό χαρτί και τα αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
  • Σε ένα βαθύ τηγάνι βάζουμε λάδι τόσο ώστε να σκεπάζει τα coxinhas, τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι (λίγα κάθε φορά) μέχρι να πάρουν ένα βαθύ χρυσό χρώμα και τα ακουμπάμε σε απορροφητικό χαρτί.

Σερβίρονται ζεστά