Home συνταγές 1. συνταγές για γαλακτοχορτοφάγους (vegetarians) Χορτοπιτάκια με χειροποίητο φύλλο

Υλικά

Γέμιση

  • 1/2 κιλό χόρτα (της επιλογής σας)
  • 4 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1 ματσάκι άνηθο ( μπορείτε να βάλετε και άλλα μυρωδικά: μυρώνια, καυκαλήθρες, κόλιανδρο, δυόσμο)
  • 250 γρ. φέτα
  • 1 αυγό
  • Αλάτι – Πιπέρι

Φύλλο

  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 5 γρ. φρέσκια μαγιά
  • 1/2  σφηνάκι ξύδι
  • 1 σφηνάκι ελαιόλαδο
  • 1 πρέζα μαντζουράνα
  • 20 γρ. Αλάτι
  • 1 ποτήρι χλιαρό νερό
  • 1 αυγό

Προετοιμασία

Zεματάμε τα χόρτα σε αλατισμένο νερό για  2 λεπτά.
Κόβουμε τα χόρτα σε μικρά κομμάτια, ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και τον άνηθο.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά της γέμισης.
Διαλύουμε την μαγιά σε λίγο νερό
Σε μία λεκανίτσα βάζουμε το αλεύρι, το ξύδι, το ελαιόλαδο, τη μαντζουράνα και τη μαγιά.
Ρίχνουμε σιγά σιγά το νερό και ταυτόχρονα ζυμώνουμε, αν χρειαστεί προσθέτουμε και άλλο νερό.
Αφού ζυμώσουμε για 10 λεπτά προσθέτουμε το αλάτι, ζυμώνουμε για άλλα 5 – 10 λεπτά (όσο πιο καλό είναι το ζύμωμα τόσο πιο καλό γίνεται το φύλλο).
Σκεπάζουμε την ζύμη με μια νωπή πετσέτα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1 ώρα.

Ανοίγουμε την ζύμη σε λεπτό φύλλο.
Με ένα κουπάτ ή μπολ κόβουμε το φύλλο σε στρογγυλά κομμάτια.
Σε ένα μπολ χτυπάμε το αυγό με λίγο νερό και με ένα πινέλο αλείφουμε την επιφάνεια.
Βάζουμε στο κέντρο 2 κ.σ γέμιση και διπλώνουμε στην μέση, με ένα πιρούνι πιέζουμε τις άκρες για να κολλήσουν.

Απλώνουμε τα χορτοπιτάκια σε ένα λαδωμένο ταψί και τα λαδώνουμε με ένα πινέλο.
Ψήνουμε στους 180C για 30 με 40 λεπτά.