Γρήγορη τάρτα με ό,τι έχει το ψυγείο
Υλικά για μια ταρτιέρα των 25 cm.
για τη βάση
- 350 gr αλεύρι που φουσκώνει μόνο του ή αλεύρι για όλες τις χρήσεις με 1 κουτ. του γλυκού μπέηκιν πάουντερ
- 150 gr μαλακιά μαργαρίνη
- 1 αυγό (ή λίγο παραπάνω γάλα σόγιας αν θέλουμε να αφαιρέσουμε το αυγό)
- 1/3 φλυτζ. γάλα ή νερό ή γάλα σόγιας
- αλατοπίπερο
- λίγο βούτυρο ή λάδι για το άλλειμα της ταρτιέρας
για τη γέμιση
- 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια με το πράσινο μέρος τους
- 1/4 από 1 χρωματιστή πιπεριά
- 2 μέτρια κολοκυθάκια
- 100 gr μανιτάρια κομμένα από κονσέρβα ή κατεψυγμένα ή φρέσκα
- 1 χούφτα καλαμπόκι κατεψυγμένο ή από κονσέρβα
- 1/2 φλυτζάνι μαϊντανό μαζί με άνηθο
- 1/3 φλυτζ. ελαιόλαδο
- 100 gr κρέμα γάλακτος ελαφριά ή κρέμα σόγιας
- 50 gr γάλα ελαφρύ ή γάλα σόγιας
- 1 αυγό ή 2-3 κουτ. της σούπας σιμιγδάλι ή χωριάτικο αλεύρι ή τριμμένη φρυγανιά
- 150 gr τριμμένη κεφαλογραβιέρα, ρεγγάτο ή ότι κίτρινο τυρί έχουμε ή τόφου
- 2 κουτ. της σούπας φρυγανιά τριμμένη
- 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
- αλατοπίπερο
Εκτέλεση
βάση
- Ρίχνουμε το αλατοπίπερο στο αλεύρι.
- Τρίβουμε το αλεύρι με την μαργαρίνη και ..
- προσθέτουμε ελαφρά χτυπημένο το αυγό.
- Προσθέτουμε τόσο γάλα όσο να γίνει μια όχι πολύ μαλακιά ζύμη.
- Την αφήνουμε να κρυώσει στο ψυγείο για 1/2 ώρα και κατόπιν παίρνουμε τα 2/3 της ζύμης και τη στρώνουμε στη βουτυρωμένη ταρτιέρα. Με την υπόλοιπη ζύμη φιάχνουμε 2-3 κορδόνια και καλύπτουμε με προσοχή το πλαϊνό της φόρμας κοιτάζοντας να ενωθεί καλά με τη βάση.Το αφήνουμε πάλα στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε την γέμιση.
γέμιση
- Σε αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το λάδι και όταν ζεσταθεί προσθέτουμε τα λαχανικά όλα κομμένα σε μέτριους κύβους .
- Τα σωτάρουμε ελαφρά μέχρι να εξατμισθούν τα υγρά τους και προσθέτουμε τα μυρωδικά.
- Τ΄αφήνουμε να κρυώσει αρκετά και προσθέτουμε τη κρέμα ,το γάλα ,το αυγό ελαφρά χτυπημένο, τα 2/3 του τυριού, το μοσχοκάρυδο και όσο αλατοπίπερο μας αρέσει.
- Στρώνουμε πάνω στη βάση τη γέμιση και πασπαλίζουμε επάνω το υπόλοιπο τυρί και την τριμμένη φρυγανιά.
- Ψήνουμε την τάρτα για 40΄περίπου στους 170-180 βαθμούς C.
TIPS
- Μπορούμε να αντικαταστήσουμε την μαργαρίνη με ισόποσο λάδι.
- Χρησιμοποιούμε ότι λαχανικό έχουμε στο ψυγείο π.χ.μπρόκολο, κουνουπίδι, μελιτζάνα.καρότα κ.λ.π.