- 2 ώριμα αβοκάντο
- 100 gr σταφίδες
- 6 χουρμάδες
- 6 αποξηραμένα βερίκοκα
- 6 αποξηραμένα σύκα
- 1 μεγάλη κουταλιά μέλι ή σιρόπι αγάβης
- 1 χούφτα κάσιους ή αμύγδαλα άψητα
- ξύσμα από 1 ακέρωτο πορτοκάλι
- 1 λεμόνι
- 1/2 φλυτζ. χλιαρό νερό
Παρασκευή
- Βάζουμε το νερό σ’ ένα μπολ, προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε καλά να λιώσει.
- Προσθέτουμε τα αποξηραμένα φρούτα και τ’ αφήνουμε για 1-2 ώρες.
- Περνάμε τα φρούτα απ’το μίξερ προσέχοντας να μην τα λιώσουμε τελείως.
- Κονιορτοποιούμε τους ξηρούς καρπούς και τους προσθέτουμε στα φρούτα.
- Πλένουμε τα αβοκάντος και τα κόβουμε στη μέση, αφαιρώντας το κουκούτσι. Αφαιρούμε με κουτάλι ένα μέρος της ψίχας τους, ραντίζουμε με λίγο λεμόνι για να μη μαυρίσουν και την προσθέτουμε στο προηγούμενο μείγμα. Το ίδιο κάνουμε και με τις κούπες των αβοκάντο .
- Προσθέτουμε στο μείγμα το ξύσμα ή ότι άλλο μυρωδικό μας αρέσει .
- Εάν το μείγμα μας είναι πολύ στεγνό προσθέτουμε λίγο χυμό ή νερό και δοκιμάζουμε για να δούμε αν είναι όσο γλυκό το θέλουμε . Αν θέλουμε προσθέτουμε μέλι ή σιρόπι.
- Γεμίζουμε τις κούπες με το υλικό μας και το αφήνουμε για λίγο στο ψυγείο να δροσίσει.
TIPS
- Εάν στερεώσουμε τον σπόρο του αβοκάντο πάνω σ’ ένα στενό ποτήρι με νερό , έτσι ώστε το μισό να παραμένει συνέχεια μέσα στο νερό, θα το δούμε μετά από 15 ημέρες περίπου να βγάζει ρίζες και βλαστό. Η καλύτερη εποχή για να γίνει αυτό είναι η Άνοιξη ή το Καλοκαίρι. Μπορούμε να το κρατήσουμε στο νερό για μήνες , να το παρακολουθούμε στην εξέλιξή του και κατόπιν αν θέλουμε να το φυτέψουμε στο κήπο ή ακόμα και σε μια γλάστρα. Προσέχουμε ώστε μέσα στο νερό να βρίσκεται το χοντρό μέρος του κουκουτσιού.
- Το γλυκάκι αυτό πρέπει να το καταναλώσουμε σε μια μέρα , μπορούμε όμως να κρατήσουμε τη μαρμελάδα χωρίς το αβοκάντο στο ψυγείο ,και να την προσθέτουμε σε μούσλι .
Α.Χ.