Υλικά για φόρμα 25 cm περίπου
για τη βάση
- 250 gr αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 125 gr βούτυρο ή μαργαρίνη
- 1 αυγό
- 2 κουταλιές ζάχαρη
- 1 πρέζα αλάτι
- χυμός πορτοκαλιού αν χρειαστεί
για τη γέμιση
- 4 μήλα
- 4 κουταλιές μαρμελάδα πορτοκάλι δείτε: Μαρμελάδα πορτοκάλι. Γρήγορα κι απλά!
- 1/2 στικ βανίλιας ή 1 βανιλίνη
- 1/2 κουταλάκι κανέλα
- χυμό από 1 πορτοκάλι
- 2 κουταλιές ζάχαρη ή μέλι
- 1 κουταλιά βούτυρο
Παρασκευή
- Ανακατεύουμε και ζυμώνουμε ελαφρά τα υλικά της ζύμης και προσθέτουμε αν χρειάζεται λίγο χυμό πορτοκαλιού. Αφήνουμε στο ψυγείο τη ζύμη και ετοιμάζουμε τη γέμιση.
- Καθαρίζουμε και κόβουμε σε κύβους τα μήλα. Ζεσταίνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε τα μήλα με το χυμό πορτοκαλιού. Αφήνουμε τα φρούτα να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν λίγο.
- Προσθέτουμε τη ζάχαρη και τα υπόλοιπα υλικά φροντίζοντας να αφήσουμε αρκετά ζουμερό το μείγμα.
- Κρατάμε το 1/4 της ζύμης και απλώνουμε την υπόλοιπη στη βάση της φόρμας. Πλάθουμε σε κορδόνια την υπόλοιπη ζύμη και τυλίγουμε τη βάση πατώντας τα ελαφρά.
- Γεμίζουμε τη βάση με τη γέμιση εφόσον κρυώσει και ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 40′ τουλάχιστον ή μέχρι να ροδίσουν τα πλαϊνά.
- Σερβίρουμε με σάλτσα πορτοκάλι ή αχνίζουμε με άχνη ζάχαρη.
TIPS
- Πριν κόψουμε τη μηλόπιτα φροντίζουμε να την αφήσουμε να κρυώσει πολύ καλά.
- Αν θέλουμε λιγότερη ζάχαρη αφαιρούμε τη ζάχαρη των μήλων.
- Για εύκολη και γρήγορη σάλτσα πορτοκάλι χτυπάμε μαρμελάδα με λίγο χυμό πορτοκαλιού ή νερό.
Α.Χ.