Υλικά για φόρμα 25 cm περίπου

για τη βάση

  • 250 gr αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 125 gr βούτυρο ή μαργαρίνη
  • 1 αυγό
  • 2 κουταλιές ζάχαρη
  • 1 πρέζα αλάτι
  • χυμός πορτοκαλιού αν χρειαστεί

για τη γέμιση

  • 4 μήλα
  • 4 κουταλιές μαρμελάδα πορτοκάλι δείτεΜαρμελάδα πορτοκάλι. Γρήγορα κι απλά!
  • 1/2 στικ βανίλιας ή 1 βανιλίνη
  • 1/2 κουταλάκι κανέλα
  • χυμό από 1 πορτοκάλι
  • 2 κουταλιές ζάχαρη ή μέλι
  • 1 κουταλιά βούτυρο

Παρασκευή

  1. Ανακατεύουμε και ζυμώνουμε ελαφρά τα υλικά της ζύμης και προσθέτουμε αν χρειάζεται λίγο χυμό πορτοκαλιού. Αφήνουμε στο ψυγείο τη ζύμη και ετοιμάζουμε τη γέμιση.
  2. Καθαρίζουμε και κόβουμε σε κύβους τα μήλα. Ζεσταίνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε τα μήλα με το χυμό πορτοκαλιού. Αφήνουμε τα φρούτα να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν λίγο.
  3. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και τα υπόλοιπα υλικά φροντίζοντας να αφήσουμε αρκετά ζουμερό το μείγμα.
  4. Κρατάμε το 1/4 της ζύμης και απλώνουμε την υπόλοιπη στη βάση της φόρμας. Πλάθουμε σε κορδόνια την υπόλοιπη ζύμη και τυλίγουμε τη βάση πατώντας τα ελαφρά.
  5. Γεμίζουμε τη βάση με τη γέμιση εφόσον κρυώσει και ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 40′ τουλάχιστον ή μέχρι να ροδίσουν τα πλαϊνά.
  6. Σερβίρουμε με σάλτσα πορτοκάλι ή αχνίζουμε με άχνη ζάχαρη.

TIPS

  • Πριν κόψουμε τη μηλόπιτα φροντίζουμε να την αφήσουμε να κρυώσει πολύ καλά.
  • Αν θέλουμε λιγότερη ζάχαρη αφαιρούμε τη ζάχαρη των μήλων.
  • Για εύκολη και γρήγορη σάλτσα πορτοκάλι χτυπάμε μαρμελάδα με λίγο χυμό πορτοκαλιού ή νερό.

Α.Χ.