Πουρές που μπορεί να συνοδεύσει μπιφτεκάκια με όσπρια ή λαχανικά, να γίνει ντιπ για κριτσίνια, λαχανικά ή τορτίγιας, να καλύψει μπρουσκέτες , να χρησιμοποιηθεί σαν ντρέσσινγκ σε πράσινες σαλάτες και να γεμίσει ψητά ή άψητα μανιτάρια.
Υλικά για 1 μικρό μπωλ
- 2 μεγάλα καρότα
- 1/2 φλυτζάνι ασπρισμένα αμύγδαλα ή κάσσιους
- 1 μικρή σκελίδα σκόρδο
- χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι ή 2 μικρά λάιμ
- 1 κουταλιά ξύδι
- αλατοπίπερο
- 3 κουτάλια ψιλοκομμένο άνηθο
- 2-3 κουταλιές ελαφρύ ελαιόλαδο
- τσίλι ή πιπέρι καγιέν κατά βούληση
- 4-5 κουταλιές νερό ή ζωμό λαχανικών
Παρασκευή
Χτυπάμε στο μίξερ δυνατά, μέχρι να πολτοποιηθούν καρότα, ξηρούς καρπούς, λάδι, νερό, ξύδι και λεμόνι. Στο τέλος προσθέτουμε τον άνηθο, το ξύσμα και τα μπαχαρικά. Ελέγχουμε το αλάτι, την οξύτητα και το πιπέρι, διορθώνουμε αν χρειάζεται και αφήνουμε για λίγο στο ψυγείο.
Α.Χ.