Το Bacan είναι ένα πιάτο που φτιάχνεται μόνο στην επαρχία Baracoa Μία περιοχή που βρίσκεται στα ανατολικά του Νησιού και είναι πολύ δύσκολο να την προσεγγίσεις από την στεριά. Η Baracoa αποκομμένη από την υπόλοιπη Κούβα έχει συνήθειες και έθιμα που μοιάζουν πιο πολύ με της Καραϊβικής παρά με της Κούβας. Μία από αυτές τις συνήθειες είναι το γάλα καρύδας στο μαγείρεμα. Η παραδοσιακή συνταγή γίνεται με κρέας ή με ψίχα καβουριού, στην χορτοφαγική της εκδοχή θα την κάνουμε με κιμά σόγιας αλλά μπορείτε να βάλετε χορτοφαγικά λουκάνικα ή μανιτάρια ή μόνο λαχανικά.
Υλικά
- 100 γρ. κιμά σόγιας
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 1 πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη
- 1 1/2 φλιτζ. ντομάτα χωρίς τα σπόρια και κομμένη σε μικρούς κύβους
- 1/2 κ.γ. ρίγανη
- 1/4 κ.γ. σκόνη αννάτο (επειδή είναι δύσκολο να βρεθεί μπορείτε να την αντικαταστήσετε με κρόκο Κοζάνης ή με κουρκουμά)
- 2 κ.σ. άσπρο κρασί
- 2 φύλλα μπανανιάς
- ελαιόλαδο
- 3 – 4 πράσινες μπανάνες (άγουρες)
- 1/2 φλιτζ. γάλα καρύδας
- 1-2 κ.σ. χυμό λάϊμ ή λεμόνι
- 3 σκελίδες σκόρδο
Προετοιμασία
- Μουλιάζουμε την σόγια για 20 με 30 λεπτά και την στραγγίζουμε καλά με τα χέρια.
- Σε ένα μπλέντερ ή μούλτι χτυπάμε τις μπανάνες με το γάλα καρύδας, 3 σκελίδες σκόρδο και τον χυμό από το λάϊμ μέχρι να λιώσουν.
- Ζεσταίνουμε λάδι σε ένα τηγάνι και μόλις κάψει χαμηλώνουμε τη φωτιά και σοτάρουμε σόγια, σκόρδο, κρεμμύδι, πιπεριά, ρίγανη για περίπου 15 λεπτά ή μέχρι να πάρει ή σόγια ένα σκούρο καφέ χρώμα, θέλει πολύ συχνό ανακάτεμα.
- Βάζουμε την ντομάτα, αλάτι, πιπέρι και σοτάρουμε για άλλα 5 με 6 λεπτά.
- Κατεβάζουμε από τη φωτιά και ενώνουμε με το μείγμα της μπανάνας.
- Πλένουμε καλά τα φύλλα μπανανιάς και τα κόβουμε σε παραλληλόγραμμα κομμάτια. Το ένα φύλλο τα κόβουμε όλα στο ίδιο μέγεθος και το άλλο λίγο πιο μεγάλα σε μήκος από τα πρώτα.
- Βράζουμε τα φύλλα για 2 με 3 λεπτά να φύγει η στιφάδα τους και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
- Κάνουμε ένα σταυρό με τα φύλλα και βάζουμε στο κέντρο 1 με 2 κ.σ. από τη γέμιση (ανάλογα με πόσο μεγάλα έχουμε κόψει τα κομμάτια) στο κέντρο.
- κλείνουμε τα φύλλα σε πακετάκι και τα δένουμε με ένα σκοινί.
- Τα μαγειρεύουμε στον ατμό για 30 περίπου λεπτά
- Σερβίρουμε με τα φύλλα μπανανιάς ή και χωρίς αυτά, είναι πολύ νόστιμο και ζεστό και κρύο
.
Φύλλα μπανανιάς θα βρείτε σε μαγαζιά με Ασιάτικά προϊόντα.
Salamat Kορινθίας 24 και Σεβαστουπόλεως, Aμπελόκηποι, τηλ.: 210-77.96.766.