Home συνταγές 1. συνταγές για γαλακτοχορτοφάγους (vegetarians) Πελτές τομάτας… και μαγειρευτός και “ωμοφαγικός”!

Το λικοπένιο, που η ποσότητά του αυξάνεται στις μαγειρεμένες τομάτες, βοηθά στην προστασία του δέρματος από τη βλαβερή ακτινοβολία του ήλιου και είναι σύμμαχος στην πρόληψη του καρκίνου του προστάτη.

Το λικοπένιο για καλή απορρόφηση, θέλει καλό λίπος όπως παρθένο ελαιόλαδο ή λίγο αβοκάντο.

Πολύ καλή ποικιλία τομάτας για σάλτσες και πελτέδες, είναι η ποικιλία πομοντόρο.

Αν θέλουμε να έχουμε το Χειμώνα πελτέ από ώριμες Καλοκαιρινές τομάτες προτείνουμε 2 τρόπους:

α΄τον παραδοσιακό τρόπο, που μπορεί άνετα να θεωρηθεί “ωμοφαγική” επιλογή και

β΄έναν πιο σύγχρονο σπιτικό τρόπο, που είναι ιδανικός για πιο γρήγορα αποτελέσματα.

α΄τρόπος

Τοποθετούμε ένα τρυπητό μέσα σ’ ένα ταψί.

Έχουμε διαλέξει  κόκκινες, ώριμες τομάτες που  αφού τις ξεφλουδίσουμε, τις κόβουμε μέσα στο τρυπητό ώστε ο χυμός τους να τρέχει από τις τρυπούλες στο ταψί.

Πιέζουμε με το χέρι καλά τις τομάτες ώστε να πάρουμε όλον το χυμό τους.

Αφαιρούμε όσα κουκουτσάκια έχουν μείνει και προσθέτουμε λίγο αλάτι και ελάχιστο λάδι.

Ρίχνουμε το χυμό σε ταψί και το τοποθετούμε σε σημείο που το βλέπει ο ήλιος φροντίζοντας να μη μπουν σκουπίδια, (μπορούμε να το σκεπάσουμε μ’ ένα μεγάλο τούλι).

Τον αφήνουμε ώσπου να εξατμισθούν τα υγρά του. φροντίζοντας να ανακατεύουμε περιοδικά.

Όταν  πήξει και αποκτήσει την υφή του πελτέ τον μαζεύουμε και τον αποθηκεύουμε σε γυάλινα βάζα με λίγο λάδι από πάνω.

Το λάδι το βάζουμε για να μην επιτρέπεται η ανάπτυξη μυκήτων, είναι φυσικό συντηρητικό!

β΄τρόπος

Διαλέγουμε κόκκινες, ώριμες τομάτες, τις χαράζουμε  και τις ζεματάμε σε βραστό νερό για 1 λεπτό, για να αφαιρέσουμε τη φλούδα τους εύκολα.

Τις περνάμε από τρυπητό σύμφωνα με την προηγούμενη διαδικασία και αφού αφαιρέσουμε όσα σποράκια μπορεί να έχουν μείνει βράζουμε το χυμό μέχρι ν’ αρχίσει να πήζει.

Όταν αρχίζει να έχει πιο πηχτή υφή  μεταφέρουμε τη σάλτσα σε ταψί, προσθέτουμε λίγο αλάτι,   ελάχιστο λάδι και τη βάζουμε στο φούρνο στους 100 βαθμούς C για όσο χρόνο χρειάζεται μέχρι να πάρει τη μορφή του πελτέ, φροντίζοντας ν’ ανακατεύουμε περιοδικά. Ο χρόνος  εξαρτάται από την ποσότητα της σάλτσας.

Όταν ετοιμαστεί,  μεταφέρουμε τον πελτέ σε αποστειρωμένα γυάλινα βάζα και ρίχνουμε από πάνω λίγο λάδι.

Αν η αποστείρωση έχει γίνει σωστά ο πελτές κρατάει μέχρι κι ένα χρόνο!

TIPS

Μπορούμε να βάλουμε μυρωδικά και μπαχαρικά και να δώσουμε ότι γεύση θέλουμε στον πελτέ όπως π.χ.  ξερή ρίγανη, ξερό βασιλικό, ξερό θυμάρι, καπνιστή πάπρικα, σκόρδο, κ.λ.π.

Α.Χ.