Η Ήπειρος είναι γνωστή για τις πίτες της .
Ήταν πάντα το φαγητό που έβγαζε ασπροπρόσωπη την κάθε νοικοκυρά , μια κι από μόνη της η κάθε πίτα είναι σχεδόν πάντα πλήρες γεύμα .
Η κάθε μια καμάρωνε και ήταν περήφανη για τις πίτες της και έχουν καταγραφεί πολλές παραδοσιακές συνταγές.
Υλικά για τη γέμιση
- 1 κιλό κρεμμύδια
- 250 gr κιμά σόγιας
- 1 φλυτζάνι πικάντικη κεφαλογραβιέρα ή τόφου
- 1/2 φλυτζάνι ελαιόλαδο
- 1 φλυτζάνι ψιλοκομμένο μαϊντανό
- 4-5 κλαδάκια δυόσμο
- 1 κουτάλι ξερό θυμάρι
- 3-4 κουταλιές της σούπας σάλτσα σόγιας ή ταμάρι
- ξύσμα 1 λεμονιού
- αλάτι με προσοχή και μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Υλικά για τη ζύμη
- 4 κούπες αλεύρι
- 1/3 φλυτζανιού ελαιόλαδο
- 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
- 1 κουταλάκι αλάτι
- χλιαρό νερό όσο σηκώσει
Παρασκευή
- Ζυμώνουμε το ζυμάρι και το αφήνουμε να ξεκουραστεί μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση.
- Καθαρίζουμε και κόβουμε τα κρεμμύδια σε τέταρτα και τα βάζουμε σε κατσαρόλα σκεπάζοντάς τα με νερό . Τ’ αφήνουμε σε σιγανή φωτιά να ψηθούν και να στεγνώσουν μέχρι να γίνουν ένας πηχτός χυλός και κατόπιν τα λιώνουμε με το πιρούνι.
- Μουσκεύουμε τον κιμά σόγιας σε χλιαρό νερό για 1 τέταρτο και κατόπιν τον σουρώνουμε πάρα πολύ καλά στίβοντάς τον με το χέρι . Τον απλώνουμε σ’ ένα ταψάκι αφού προηγουμένως τον μουσκέψουμε με τη σάλτσα σόγιας και τον ψήνουμε στο φούρνο για μισή ώρα μέχρι να πάρει σκούρο καστανό χρώμα, φροντίζοντας να τον ανακατεύουμε συχνά.
- Ανακατεύουμε όλα τα υλικά και μέχρι να κρυώσουν ανοίγουμε 4 λεπτά φύλλα .
- Λαδώνουμε πολύ καλά ένα μέτριο ταψί και στρώνουμε κάτω το μεγαλύτερο φύλλο , έτσι ώστε να ανεβαίνει μέχρι το χείλος του ταψιού και να κρέμεται λίγο απ’ έξω.
- Μοιράζουμε σε 3 δόσεις τη γέμιση και στρώνουμε ανάμεσα στα φύλλα.
- Στρώνοντας και το τελευταίο φύλλο πιάνουμε τις άκρες τους και τις στρίβουμε γύρω-γύρω φτιάχνοντας ένα κορδόνι.
- Λαδώνουμε πολύ καλά το κορδόνι και ραντίζουμε ελαφρά την επιφάνεια με λιωμένο φρέσκο βούτυρο ή ελαιόλαδο.
- Ψήνουμε για 1 ώρα περίπου σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς.
TIPS
- Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αγοραστό χωριάτικο φύλλο ή σφολιάτα με τη διαφορά ότι εκτός απ’ τον έλεγχο των υλικών , θα χάσουμε και τη χαρά της δημιουργίας.
- Επίσης αν την ημέρα που φτιάξουμε ψωμί στο σπίτι κρατήσουμε μια γενναία μπάλα ζύμης , μπορούμε να τη στρώσουμε σε καλά λαδωμένο ταψί , ν’ απλώσουμε από πάνω τη μισή γέμιση και να την ψήσουμε σαν ανοιχτή πίτα ή σαν πίτσα.
- Άλλη ιδέα είναι να απλώσουμε γέμιση, αφού της προσθέσουμε λίγο τριμμένο γαρύφαλλο πάνω σε πίτες για σουβλάκι και να την ψήσουμε ή αν έχουμε όρεξη να ψήσουμε στο αντικολλητικό τηγάνι χοντρά φυλλαράκια ζύμης, να τα γεμίσουμε μ’ αυτήν και να τα περάσουμε για λίγο από το γκριλ.
Α.Χ.