Η κουζίνα της Αργεντινής έχει πολλές ομοιότητες με της Ισπανίας και της Ιταλίας.Empanadas είναι ή κλειστή πίτσα (καλτσόνε) της Αργεντινής.

Η συγκεκριμένη συνταγή προέρχεται από την επαρχία Tucumán που είναι διάσημη για τις χειροποίητες empanadas με  ψιλοκομμένα πτώματα αγελάδων  (κρέας μοσχαρίσιο) και λαχανικά, η δική μας εκδοχή είναι με κεμπάπ  σόγιας.

Υλικά

Γέμιση

  • 150 γρ. κεμπάπ σόγιας
  • 1/2 φλιτζ. ελαιόλαδο ή κάποιο φυτικό λάδι
  • 1 φλιτζ. ψιλοκομμένο κρεμμύδι
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 1 κ.γ. ρίγανη
  • 1 κ.γ. κύμινο
  • 2 κ.γ. πάπρικα
  • 1/4-1/2κ.σ. τσίλι σε σκόνη
  • χυμό από ένα λεμόνι
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 1 φλιτζ. σταφίδες μουλιασμένες σε ζεστό νερό για 5 λεπτά
  • 1/2 φλιτζ. ψιλοκομμένες πράσινες ελιές
  • 2 αυγά βρασμένα σφιχτά, ψιλοκομμένα (προαιρετικά)
  • αλάτι – πιπέρι

Ζύμη

  • 2 1/2 κ.σ. αλάτι
  • 1/2 – 3/4 φλιτζ. νερό
  • 4 1/2 φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 3/4 φλιτζ. βούτυρο ή φυτική μαργαρίνη

Προετοιμασία

  1. Μουλιάζουμε σε ζεστό νερό το κεμπάπ σόγιας για 30 με 40 λεπτά και το στραγγίζουμε με τα χέρια μας να φύγουν τα πολλά νερά.
  2. Βάζουμε το κεμπάπ σε ένα μπολ και αρτίζουμε με τα μπαχαρικά και το αλάτι, ρίχνουμε λίγο λάδι και το λεμόνι και ανακατεύουμε καλά, αφήνουμε μία ώρα στο ψυγείο να μαριναριστεί.
  3. Ζεσταίνουμε σε ένα τηγάνι το υπόλοιπο λάδι και βάζουμε το κεμπάπ, μόλις πάρει λίγο χρώμα ρίχνουμε το σκόρδο και το κρεμμύδι.
  4. Μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να μαλακώσουν τα κρεμμύδια και προσθέτουμε τις σταφίδες το φρέσκο κρεμμυδάκι και τις ελιές, μαγειρεύουμε άλλα 2 με 3 λεπτά και ρίχνουμε και τα αυγά, αλατοπιπερόνουμε αφήνουμε ένα λεπτό και το κατεβάζουμε από τη φωτιά.
  5. Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει και να δέσουν οι γεύσεις 2 με 24 ώρες.

 

Ζύμη

  1. Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι με το αλάτι και το βούτυρο
  2. ζυμώνουμε καλά να ομογενοποιηθούν τα υλικά
    Προσθέτουμε λίγο λίγο το νερό και  συνεχίζουμε το ζύμωμα για 10 περίπου λεπτά.
  3. Η ζύμη μας πρέπει να είναι μαλακή, εύπλαστη και να μην κολλάει στα χέρια.
  4. Αφήνουμε τη ζύμη 30 λεπτά να ξεκουραστεί
  5. Κόβουμε ένα κομμάτι από τη ζύμη γύρω στα 150γρ. και το ανοίγουμε με το πλάστη σε στρογγυλό  φύλλο πάχους μισού πόντου ή και λιγότερο.
  6. Βάζουμε στο κέντρο της ζύμης 2 – 3 κ.σ. γέμιση και διπλώνουμε στη μέση αφήνοντας το κάτω μέρος να προεξέχει λίγο.
  7. Ραντίζουμε με λίγο νερό τις άκρες της ζύμης και την κλείνουμε με τα δάχτυλα μας ή πιέζουμε τις άκρες με ένα πηρούνι.
  8. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 20 περίπου λεπτά.