Η κουζίνα της Αργεντινής έχει πολλές ομοιότητες με της Ισπανίας και της Ιταλίας.Empanadas είναι ή κλειστή πίτσα (καλτσόνε) της Αργεντινής.
Η συγκεκριμένη συνταγή προέρχεται από την επαρχία Tucumán που είναι διάσημη για τις χειροποίητες empanadas με ψιλοκομμένα πτώματα αγελάδων (κρέας μοσχαρίσιο) και λαχανικά, η δική μας εκδοχή είναι με κεμπάπ σόγιας.
Υλικά
Γέμιση
- 150 γρ. κεμπάπ σόγιας
- 1/2 φλιτζ. ελαιόλαδο ή κάποιο φυτικό λάδι
- 1 φλιτζ. ψιλοκομμένο κρεμμύδι
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 1 κ.γ. ρίγανη
- 1 κ.γ. κύμινο
- 2 κ.γ. πάπρικα
- 1/4-1/2κ.σ. τσίλι σε σκόνη
- χυμό από ένα λεμόνι
- 3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- 1 φλιτζ. σταφίδες μουλιασμένες σε ζεστό νερό για 5 λεπτά
- 1/2 φλιτζ. ψιλοκομμένες πράσινες ελιές
- 2 αυγά βρασμένα σφιχτά, ψιλοκομμένα (προαιρετικά)
- αλάτι – πιπέρι
Ζύμη
- 2 1/2 κ.σ. αλάτι
- 1/2 – 3/4 φλιτζ. νερό
- 4 1/2 φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 3/4 φλιτζ. βούτυρο ή φυτική μαργαρίνη
Προετοιμασία
- Μουλιάζουμε σε ζεστό νερό το κεμπάπ σόγιας για 30 με 40 λεπτά και το στραγγίζουμε με τα χέρια μας να φύγουν τα πολλά νερά.
- Βάζουμε το κεμπάπ σε ένα μπολ και αρτίζουμε με τα μπαχαρικά και το αλάτι, ρίχνουμε λίγο λάδι και το λεμόνι και ανακατεύουμε καλά, αφήνουμε μία ώρα στο ψυγείο να μαριναριστεί.
- Ζεσταίνουμε σε ένα τηγάνι το υπόλοιπο λάδι και βάζουμε το κεμπάπ, μόλις πάρει λίγο χρώμα ρίχνουμε το σκόρδο και το κρεμμύδι.
- Μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να μαλακώσουν τα κρεμμύδια και προσθέτουμε τις σταφίδες το φρέσκο κρεμμυδάκι και τις ελιές, μαγειρεύουμε άλλα 2 με 3 λεπτά και ρίχνουμε και τα αυγά, αλατοπιπερόνουμε αφήνουμε ένα λεπτό και το κατεβάζουμε από τη φωτιά.
- Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει και να δέσουν οι γεύσεις 2 με 24 ώρες.
Ζύμη
- Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι με το αλάτι και το βούτυρο
- ζυμώνουμε καλά να ομογενοποιηθούν τα υλικά
Προσθέτουμε λίγο λίγο το νερό και συνεχίζουμε το ζύμωμα για 10 περίπου λεπτά. - Η ζύμη μας πρέπει να είναι μαλακή, εύπλαστη και να μην κολλάει στα χέρια.
- Αφήνουμε τη ζύμη 30 λεπτά να ξεκουραστεί
- Κόβουμε ένα κομμάτι από τη ζύμη γύρω στα 150γρ. και το ανοίγουμε με το πλάστη σε στρογγυλό φύλλο πάχους μισού πόντου ή και λιγότερο.
- Βάζουμε στο κέντρο της ζύμης 2 – 3 κ.σ. γέμιση και διπλώνουμε στη μέση αφήνοντας το κάτω μέρος να προεξέχει λίγο.
- Ραντίζουμε με λίγο νερό τις άκρες της ζύμης και την κλείνουμε με τα δάχτυλα μας ή πιέζουμε τις άκρες με ένα πηρούνι.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 20 περίπου λεπτά.