Home συνταγές 1. συνταγές για γαλακτοχορτοφάγους (vegetarians) Χανιώτικο μπουρέκι κολοκυθιού(Ελληνική παραδοσιακή κουζίνα)

Υλικά

  • 1 κιλό κολοκυθάκια
  • 3/4  κιλού πατάτες
  • 1/2 φλυντζάνι ελαιόλαδο
  • 1 γενναίο μάτσο φρέσκο δυόσμο
  • 3/4 του κιλού μυζήθρα γλυκιά(στην Κρήτη βάζουν μαλάκα) ζωική ή φυτική. Εναλλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τοφού σόγιας που το έχουμε αραιώσει με λίγο γάλα σόγιας ή νερό ή μυζήθρα σόγιας
  • αλατοπίπερο
  • σουσάμι
για το φύλλο
  • 1/2 κιλό αλεύρι 
  • 3-4  κουτ. της σούπας ελαιόλαδο
  • 3-4 κουτ. της σούπας λεμόνι ή ξύδι ή ρακί ή ούζο
  • 1 ποτήρι νερό περίπου
  • 1 κουτ. του γλυκού αλάτι 
  • πιπέρι
Παρασκευή
  1. Ζυμώνουμε στην αρχή τη ζύμη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί μέχρι να στρώσουμε τα υλικά μας.
  2. Κόβουμε σε λεπτές φέτες τις πατάτες και τα κολοκύθια, και ψιλοκόβουμε τον δυόσμο.
  3. Λαδώνουμε 1 μέτριο ταψί και στρώνουμε κάτω τις πατάτες. Αν θέλουμε τις περνάμε πρώτα λίγο απ’ το τηγάνι αλλά έτσι γίνεται λίγο πιο βαρύ, τραβάει περισσότερο λάδι και θέλουμε περισσότερο χρόνο.
  4. Κατόπιν στρώνουμε το τυρί και το μισό δυόσμο.
  5. Στη συνέχεια στρώνουμε τα κολοκυθάκια, ξανά τυρί και δυόσμο.
  6. Στην επιφάνεια στρώνουμε ένα παχουλό φύλλο ζύμης ,το παντίζουμε με λάδι , πασπαλίζουμε με το σουσάμι και κόβουμε σε ρόμβους ή σε τετράγωνα.
  7. Ψήνουμε στους 170 βαθμούς C για 1,30 ώρα περίπου . Αν δούμε οτι το φύλλο μας αρπάει στο φούρνο , το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο , αλλά φροντίζουμε 1 τέταρτο πριν το τέλος να το βγάλουμε για να γίνει τραγανό.

TIPS

  • Αν θέλουμε μπορούμε να στρώσουμε ένα φύλλο και στον πάτο του ταψιού, αφού τον λαδώσουμε.
  • Μπορούμε ν’αντικαταστήσουμε τα κολοκυθάκια με σπανάκι, αλλά και με ποσαρισμένα  πράσσα ή κουνουπίδι και μπρόκολο.
Α.Χ.