- 1 κιλό κολοκυθάκια
- 3/4 κιλού πατάτες
- 1/2 φλυντζάνι ελαιόλαδο
- 1 γενναίο μάτσο φρέσκο δυόσμο
- 3/4 του κιλού μυζήθρα γλυκιά(στην Κρήτη βάζουν μαλάκα) ζωική ή φυτική. Εναλλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τοφού σόγιας που το έχουμε αραιώσει με λίγο γάλα σόγιας ή νερό ή μυζήθρα σόγιας
- αλατοπίπερο
- σουσάμι
για το φύλλο
- 1/2 κιλό αλεύρι
- 3-4 κουτ. της σούπας ελαιόλαδο
- 3-4 κουτ. της σούπας λεμόνι ή ξύδι ή ρακί ή ούζο
- 1 ποτήρι νερό περίπου
- 1 κουτ. του γλυκού αλάτι
- πιπέρι
Παρασκευή
- Ζυμώνουμε στην αρχή τη ζύμη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί μέχρι να στρώσουμε τα υλικά μας.
- Κόβουμε σε λεπτές φέτες τις πατάτες και τα κολοκύθια, και ψιλοκόβουμε τον δυόσμο.
- Λαδώνουμε 1 μέτριο ταψί και στρώνουμε κάτω τις πατάτες. Αν θέλουμε τις περνάμε πρώτα λίγο απ’ το τηγάνι αλλά έτσι γίνεται λίγο πιο βαρύ, τραβάει περισσότερο λάδι και θέλουμε περισσότερο χρόνο.
- Κατόπιν στρώνουμε το τυρί και το μισό δυόσμο.
- Στη συνέχεια στρώνουμε τα κολοκυθάκια, ξανά τυρί και δυόσμο.
- Στην επιφάνεια στρώνουμε ένα παχουλό φύλλο ζύμης ,το παντίζουμε με λάδι , πασπαλίζουμε με το σουσάμι και κόβουμε σε ρόμβους ή σε τετράγωνα.
- Ψήνουμε στους 170 βαθμούς C για 1,30 ώρα περίπου . Αν δούμε οτι το φύλλο μας αρπάει στο φούρνο , το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο , αλλά φροντίζουμε 1 τέταρτο πριν το τέλος να το βγάλουμε για να γίνει τραγανό.
TIPS
- Αν θέλουμε μπορούμε να στρώσουμε ένα φύλλο και στον πάτο του ταψιού, αφού τον λαδώσουμε.
- Μπορούμε ν’αντικαταστήσουμε τα κολοκυθάκια με σπανάκι, αλλά και με ποσαρισμένα πράσσα ή κουνουπίδι και μπρόκολο.
Α.Χ.