Home συνταγές 1. συνταγές για γαλακτοχορτοφάγους (vegetarians) Πράσινες Τηγανητές Ντομάτες Παναρισμένες με Σουσάμι.

Δεν είναι κάποιο εξωτικό είδος τομάτας είναι απλές άγουρες τομάτες.

Αν πηγαίνετε σε  λαϊκή ζητείστε από τον παραγωγό που ψωνίζετε την επόμενη φορά να σας φέρει μερικές . Ίσως στις βιολογικές αγορές η εξυπηρέτηση να είναι πιο εύκολη.

Υλικά

  • 5 μέτριες πράσινες ντομάτες
  • 1 κούπα αλεύρι
  • 1 κούπα άψητο σουσάμι
  • 1-2 αυγά
  • 1 κούπα πολύ καλά τριμμένο παξιμάδι
  • αλατοπίπερο
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
  • προαιρετικά μια καυτερή πιπερίτσα ή τσίλι 

Παρασκευή

  1. Κόβουμε τις ντομάτες σε φέτες μετρίου πάχους και τις αλατίζουμε.
  2. Βάζουμε τις φέτες σε απορροφητικό χαρτί και τις αφήνουμε για λίγο να στραγγίξουν τα πολλά υγρά τους.
  3. Τρίβουμε μέσα στο αλεύρι το σκόρδο και αν θέλουμε να γίνουν οι ντομάτες μας πικάντικες  ψιλοκόβουμε την πιπεριά ή ρίχνουμε ότι πιπέρι διαλέξουμε . Τρίβουμε για λίγο το αλεύρι να πάνε παντού τα υλικά.
  4. Σ’ ένα μπολ χτυπάμε 1-2 αυγά
  5. Σ’ ένα πιάτο βάζουμε το τρίμμα του παξιμαδιού μαζί με το σουσάμι και ανακατεύουμε καλά.
  6. Περνάμε τις φέτες της ντομάτας απ’ το μείγμα του αλευριού , κατόπιν από το αυγό και στο τέλος απ’ το σουσάμι .
  7.  Ζεσταίνουμε το λάδι σε αντικολλητικό τηγάνι και τηγανίζουμε τις φέτες προσεκτικά σε σχετικά μέτρια φωτιά,  προσέχοντας να μην καούν.
  8. Χρειάζονται 5-6 λεπτά ψησίματος. Όταν τις βγάλουμε τις ακουμπάμε για λίγο σε απορροφητικό χαρτί.

TIPS

  • Εάν οι φέτες ντομάτας ψηθούν σωστά είναι υπέροχες, τραγανές απ’ έξω και ζουμερές από μέσα.
  • Συνοδεύονται τέλεια από κάποιο ντιπ αβοκάντο ή σκορδαλιά ή  απ’ το παραδοσιακό τζατζίκι αλλά και από σπιτική κέτσαπ ή σπιτική σάλτσα μπάρμπεκιου.
  • Οι χορτοφάγοι μπορούν να αντικαταστήσουν το πανάρισμα με το κλασσικό κουρκούτι.
  • Αν δεν καταφέρουμε να βρούμε πράσινες ντομάτες , γίνονται εξίσου ωραίες και οι κόκκινες , μόνο που πρέπει να διαλέξουμε τις πιο άγουρες.
A.X.