Δεν είναι κάποιο εξωτικό είδος τομάτας είναι απλές άγουρες τομάτες.
Αν πηγαίνετε σε λαϊκή ζητείστε από τον παραγωγό που ψωνίζετε την επόμενη φορά να σας φέρει μερικές . Ίσως στις βιολογικές αγορές η εξυπηρέτηση να είναι πιο εύκολη.
Υλικά
- 5 μέτριες πράσινες ντομάτες
- 1 κούπα αλεύρι
- 1 κούπα άψητο σουσάμι
- 1-2 αυγά
- 1 κούπα πολύ καλά τριμμένο παξιμάδι
- αλατοπίπερο
- 1 σκελίδα σκόρδο
- ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
- προαιρετικά μια καυτερή πιπερίτσα ή τσίλι
Παρασκευή
- Κόβουμε τις ντομάτες σε φέτες μετρίου πάχους και τις αλατίζουμε.
- Βάζουμε τις φέτες σε απορροφητικό χαρτί και τις αφήνουμε για λίγο να στραγγίξουν τα πολλά υγρά τους.
- Τρίβουμε μέσα στο αλεύρι το σκόρδο και αν θέλουμε να γίνουν οι ντομάτες μας πικάντικες ψιλοκόβουμε την πιπεριά ή ρίχνουμε ότι πιπέρι διαλέξουμε . Τρίβουμε για λίγο το αλεύρι να πάνε παντού τα υλικά.
- Σ’ ένα μπολ χτυπάμε 1-2 αυγά
- Σ’ ένα πιάτο βάζουμε το τρίμμα του παξιμαδιού μαζί με το σουσάμι και ανακατεύουμε καλά.
- Περνάμε τις φέτες της ντομάτας απ’ το μείγμα του αλευριού , κατόπιν από το αυγό και στο τέλος απ’ το σουσάμι .
- Ζεσταίνουμε το λάδι σε αντικολλητικό τηγάνι και τηγανίζουμε τις φέτες προσεκτικά σε σχετικά μέτρια φωτιά, προσέχοντας να μην καούν.
- Χρειάζονται 5-6 λεπτά ψησίματος. Όταν τις βγάλουμε τις ακουμπάμε για λίγο σε απορροφητικό χαρτί.
TIPS
- Εάν οι φέτες ντομάτας ψηθούν σωστά είναι υπέροχες, τραγανές απ’ έξω και ζουμερές από μέσα.
- Συνοδεύονται τέλεια από κάποιο ντιπ αβοκάντο ή σκορδαλιά ή απ’ το παραδοσιακό τζατζίκι αλλά και από σπιτική κέτσαπ ή σπιτική σάλτσα μπάρμπεκιου.
- Οι χορτοφάγοι μπορούν να αντικαταστήσουν το πανάρισμα με το κλασσικό κουρκούτι.
- Αν δεν καταφέρουμε να βρούμε πράσινες ντομάτες , γίνονται εξίσου ωραίες και οι κόκκινες , μόνο που πρέπει να διαλέξουμε τις πιο άγουρες.
A.X.