Υλικά για ένα μέτριο ταψί

  • 500 gr κανελόνια
  • 2  μελιτζάνες
  • 2-3  κολοκύθια
  • 1 χρωματιστή πιπεριά
  • 1 πράσινη πιπεριά
  • 1 χούφτα σπόρους καλαμποκιού
  • 1 κλαδί σέλερυ  καθαρισμένο από τις ίνες
  • 1 μέτριo κρεμμύδι
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο
  • 2-3 ώριμες τομάτες
  • 1/2 φλυτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 ποτηράκι άσπρο κρασί
  • 1 κουτ. του γλυκού ξερό κόλλιανδρο
  • 1 πρέζα μπαχάρι σκόνη
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό
  • αλατοπίπερο
  • 1/2 κουτ. του γλυκού ζάχαρη
  • 1 φλυτζάνι ζωικό ή φυτικό τυρί
  • 1 ποτήρι χυμό τομάτας
  • 1-2 κουτ. της σούπας φρέσκο βούτυρο (προαιρετικά)
  • 2 ποτήρια ζωμό λαχανικών ή 2 βιολογικούς κύβους λαχανικών διαλυμένους σε δύο ποτήρια νερό

Παρασκευή

  1. Πλένουμε όλα τα λαχανικά , τα κόβουμε  σε κύβους και τις μελιτζάνες τις αφήνουμε για μισή ώρα σε αλατόνερο.
  2. Κόβουμε  τις τομάτες κονκασέ και τα κρεμμύδια σε μικρά καρρεδάκια
  3. Ψιλοκόβουμε το σκόρδο και το μαϊντανό.
  4. Συγκεντρώνουμε όλα τα υλικά μας.
  5. Σε ρηχή κατσαρόλα ή σε μεγάλο και βαθύ τηγάνι σωτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο , προσθέτουμε όλα τα λαχανικά εκτός από τις τομάτες και σωτάρουμε  ελαφριά. Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε τις τομάτες.
  6. Προσθέτουμε τα μπαχαρικά και αφήνουμε το φαγητό να πάρει λίγες βράσεις.
  7. Κατεβάζουμε από τη φωτιά . ρίχνουμε τον ψιλικομμένο μαϊντανό και το αφήνουμε να κρυώσει αρκετά.
  8. Δοκιμάζουμε το αλατοπίπερο και γεμίζουμε τα κανελόνια με τα λαχανικά στρώνοντας τα σε σειρά στο ταψί.
  9. Ζεσταίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς C.
  10.  Ζεσταίνουμε  το νερό ή το ζωμό λιώνοντας μέσα το βούτυρο.
  11. Ρίχνουμε το χυμό τομάτας και το ζωμό στο ταψί φροντίζοντας να σκεπαστούν τα κανελόνια. (Δεν χρειάζεται παραπάνω).
  12. Πασπαλίζουμε με το τυρί,  κλείνουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και το αφήνουμε για 3/4 περίπου στο φούρνο.
  13. Στο τέλος αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και το αφήνουμε για λίγο να ροδίσει.

A.X.