- 500 gr κανελόνια
- 2 μελιτζάνες
- 2-3 κολοκύθια
- 1 χρωματιστή πιπεριά
- 1 πράσινη πιπεριά
- 1 χούφτα σπόρους καλαμποκιού
- 1 κλαδί σέλερυ καθαρισμένο από τις ίνες
- 1 μέτριo κρεμμύδι
- 2-3 σκελίδες σκόρδο
- 2-3 ώριμες τομάτες
- 1/2 φλυτζάνι ελαιόλαδο
- 1 ποτηράκι άσπρο κρασί
- 1 κουτ. του γλυκού ξερό κόλλιανδρο
- 1 πρέζα μπαχάρι σκόνη
- 1/2 ματσάκι μαϊντανό
- αλατοπίπερο
- 1/2 κουτ. του γλυκού ζάχαρη
- 1 φλυτζάνι ζωικό ή φυτικό τυρί
- 1 ποτήρι χυμό τομάτας
- 1-2 κουτ. της σούπας φρέσκο βούτυρο (προαιρετικά)
- 2 ποτήρια ζωμό λαχανικών ή 2 βιολογικούς κύβους λαχανικών διαλυμένους σε δύο ποτήρια νερό
Παρασκευή
- Πλένουμε όλα τα λαχανικά , τα κόβουμε σε κύβους και τις μελιτζάνες τις αφήνουμε για μισή ώρα σε αλατόνερο.
- Κόβουμε τις τομάτες κονκασέ και τα κρεμμύδια σε μικρά καρρεδάκια
- Ψιλοκόβουμε το σκόρδο και το μαϊντανό.
- Συγκεντρώνουμε όλα τα υλικά μας.
- Σε ρηχή κατσαρόλα ή σε μεγάλο και βαθύ τηγάνι σωτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο , προσθέτουμε όλα τα λαχανικά εκτός από τις τομάτες και σωτάρουμε ελαφριά. Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε τις τομάτες.
- Προσθέτουμε τα μπαχαρικά και αφήνουμε το φαγητό να πάρει λίγες βράσεις.
- Κατεβάζουμε από τη φωτιά . ρίχνουμε τον ψιλικομμένο μαϊντανό και το αφήνουμε να κρυώσει αρκετά.
- Δοκιμάζουμε το αλατοπίπερο και γεμίζουμε τα κανελόνια με τα λαχανικά στρώνοντας τα σε σειρά στο ταψί.
- Ζεσταίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς C.
- Ζεσταίνουμε το νερό ή το ζωμό λιώνοντας μέσα το βούτυρο.
- Ρίχνουμε το χυμό τομάτας και το ζωμό στο ταψί φροντίζοντας να σκεπαστούν τα κανελόνια. (Δεν χρειάζεται παραπάνω).
- Πασπαλίζουμε με το τυρί, κλείνουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και το αφήνουμε για 3/4 περίπου στο φούρνο.
- Στο τέλος αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και το αφήνουμε για λίγο να ροδίσει.
A.X.