Home συνταγές 1. συνταγές για γαλακτοχορτοφάγους (vegetarians) Koυνουπίδι αυγολέμονο ή Αλευρολέμονο(Ελληνική χορτοφαγική κουζίνα)

Ένα ακόμα χαρακτηριστικό δείγμα της λιτής  Κρητικής κουζίνας.

Με 2-3 υλικά που συνήθως παρήγαγαν οι ίδιοι , κατάφερναν να παρασκευάζουν φαγητά σε αξιοζήλευτους συνδυασμούς και με  τα γνωστά αποτελέσματα στην υγεία και την μακροζωία τους.

Υλικά

  • τα μπουκετάκια από 1 μεγάλο κουνουπίδι 
  • 2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1/2 ποτήρι λάδι
  • αλατοπίπερο
  • 2 αυγά (ή 2 κ.σ. αλεύρι ή corn flour)
  • το ξύσμα 1 λεμονιού
  • το χυμό 2 λεμονιών
  • 1 κ.γ.  ξερό κόλιανδρο (τριμμένος ή σπασμένος)
  • αλάτι – πιπέρι

Παρασκευή

  • Πλένουμε καλά το κουνουπίδι και το σωτάρουμε στο λάδι προσθέτοντας και το κρεμμύδι.
  • Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε νερό, όσο να σκεπάσει το κουνουπίδι.Τ’ αφήνουμε να βράσει μέχρι να μαλακώσει και να μείνει τόσο υγρό, όσο θα χρειαστούμε για να κάνουμε αυγολέμονο.
  • Αποσύρουμε απ’ τη φωτιά και χτυπάμε τ’ αυγά σ’ ένα μπωλ. Προσθέτουμε το ξύσμα και τον χυμό των λεμονιών στ’ αυγά   και ρίχνουμε σιγά-σιγά τα υγρά από την κατσαρόλα. Ξαναρίχνουμε την σάλτσα μέσα στην κατσαρόλα και την στριφογυρνάμε να πάει παντού.
  • Είναι καλύτερα (για να αποφύγουμε τον κίνδυνο της σαλμονέλας )να την ξαναβάλουμε στη φωτιά για ένα λεπτό. Μόλις πάρει μια γρήγορη βράση την κατεβάζουμε αμέσως και σερβίρουμε με μπόλικο μαύρο πιπέρι.
TIPS
Οι αμιγώς χορτοφάγοι μπορούν να αντικαταστήσουν το αυγολέμονο, με αλευρολέμονο. Δηλαδή, σ’ ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε 3-4 κουτ. της σούπας ελαιόλαδο και προσθέτουμε  2   κουτ. της σούπας αλεύρι .
Το καίμε λίγο να μην μυρίζει αλευρίλα και προσθέτουμε σιγά -σιγά τα υγρά της κατσαρόλας. Ανακατεύουμε γρήγορα να μη σβολιάσει, προσθέτουμε το ξύσμα και τον χυμό των λεμονιών και το ρίχνουμε μέσα στο φαγητό.
Κουνάμε την κατσαρόλα γύρω-γύρω να πάει παντού η σάλτσα και το αφήνουμε να πάρει μια γρήγορη βράση .
Εάν αυτή η ελαφριά μπεσαμέλ μας προκύψει πιο πηχτή απ’ ότι την θέλουμε και έχει τελειώσει ο ζωμός του φαγητού, αναγκαστικά θα προσθέσουμε λίγο νερό μέχρι νάρθει στη σωστή πυκνότητα.
Α.Χ.