Για το ζητούμενο αποτέλεσμα χρειάζεται προετοιμασία από την προηγούμενη ημέρα. ‘Ισως φανεί λίγο πολύπλοκο όλες όμως οι παρασκευές χρησιμοποιούνται και σε άλλα πιάτα ή σαν αλείμματα. Η χαρά ωστόσο της δημιουργίας ενός από τα πιο θρεπτικά και βιταμινούχα πιάτα σίγουρα θα μας αποζημιώσει.
Υλικά για 4 burgers
για κράκερς
- 1/2 φλυτζάνι λιναρόσπορος μουσκεμένος για 3-4 ώρες
- 1/3 φλυτζανιού λιναρόσπορο φρεσκοαλεσμένο (σε μούλτι)
- 1/3 φλυτζανιού σουσάμι
- 1 ψιλοτριμμένη σκελίδα σκόρδο
- αλατοπίπερο
- ξύσμα και χυμό από 1 λεμόνι
- 10 μεγάλα φύλλα βασιλικού ψιλοκομμένα
για κρέμα “τυριού” και φυτική “παρμεζάνα
- 1/2 φλυτζάνι μουσκεμένα άψητα κάσιους
- 4 κουταλιές κουκουναρόσπορο
- αλατοπίπερο
- 2 κουταλιές ταχίνι
- χυμός και ξύσμα 1/2 ζουμερού λεμονιού
για τη σάλτσα τομάτας
- 8 κομμάτια λιαστής τομάτας σε ελαιόλαδο
- 10 μπουμπούκια κάππαρη
- αλατοπίπερο
- 1/2 κουταλάκι θυμάρι
- 1 πρέζα μπούκοβο
- 2-3 κουταλιές ελαιόλαδο
- 1 μικρή σκελίδα ψιλοτριμμένο σκόρδο
για το στήσιμο του πιάτου
- 4 μανιτάρια porto bello
- χονδροκομμένη ή baby ρόκα
- λίγα φύλλα βασιλικού
- 2 τομάτες σε φέτες
- φέτες από τουρσί αγγουράκι
- άσπρο και μαύρο σουσάμι
- 1 λεμόνι
Παρασκευή
κράκερς
- Σουρώνουμε το μουσκεμένο λιναρόσπορο από τα πολλά υγρά και ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά. Το αποτέλεσμα πρέπει να είναι αρκετά υγρό ώστε να απλώνεται εύκολα ισόπαχα.
- Απλώνουμε το μείγμα στις μεμβράνες αν έχουμε αφυγραντή ή σε λαδόκολλα για την κουζίνα και το αφήνουμε για 8 ώρες στους 45 βαθμούς στον αφυγραντή ή στους 50 στον αέρα στην κουζίνα.
- Κόβουμε με το μαχαίρι στα μεγέθη που μας εξυπηρετούν, γυρνάμε και από την άλλη πλευρά και αφήνουμε για 2 ώρες ακόμα.
- Βγάζουμε τα κράκερς, τα αφήνουμε να κρυώσουν και όσα δεν χρησιμοποιήσουμε άμεσα, τα αποθηκεύουμε σε γυάλινο ή μεταλλικό βάζο.
κρέμα “τυριού” και φυτική “παρμεζάνα”
- Πολτοποιούμε τα μουσκεμένα κάσσιους,τον κουκουναρόσπορο με 1/4 φλυτζανιού νερό και ανάλογο αλατοπίπερο. Μπορεί να χρειαστεί παραπάνω νερό μέχρι να πάρουμε ένα αρκετά μαλακό και απαλό αποτέλεσμα.
- Κρατάμε τη μισή ποσότητα για κρέμα και την υπόλοιπη την απλώνουμε σε λαδόκολλα ή μεμβράνη αφυγραντή σε πάχος 1/2 cm.
- Αφήνουμε στον αφυγραντή ή στο φούρνο, στους 45 ή στους 50 αντίστοιχα για όση ώρα χρειάζεται μέχρι να ξεραθεί αρκετά ώστε να θυμίζει σκληρή παρμεζάνα.
- Προσθέτουμε στην κρέμα ταχίνι και λεμόνι και την αφήνουμε στο ψυγείο.
σάλτσα τομάτας
Χτυπάμε στο μούλτι όλα τα υλικά, φροντίζοντας να μην πολτοποιηθούν εντελώς και αποθηκεύουμε στο ψυγείο.
στήσιμο πιάτου
- Αφαιρούμε από το κάθε μανιτάρι το κοτσάνι και αν θέλουμε, με μικρό κουταλάκι το εσωτερικό μαύρο “πέλος”. Αλείφουμε με λεμόνι όλη την επιφάνεια των μανιταριών.
- Απλώνουμε στο 1 κράκερ 1 κουταλιά της σούπας κρέμα, σάλτσα τομάτας, 2-3 λεπτές φέτες τομάτας, φέτες αγγουριού και φύλλα από ρόκα και βασιλικό.
- Ακουμπάμε 1 μανιτάρι επάνω στο “φορτωμένο” κράκερ και το αλείφουμε με λίγη ακόμα κρέμα και σάλτσα.
- Προσθέτουμε επάνω το δεύτερο κράκερ και συνοδεύουμε με σαλάτα πασπαλισμένη με σουσάμια.
TIP
- Πολλαπλασιάζουμε αν θέλουμε, για λόγους οικονομίας, τις δόσεις κρέμας, παρμεζάνας και σάλτσας ώστε να έχουμε στο ψυγείο για 1 εβδομάδα.
- Τα κράκερς διατηρούνται σε ξηρό περιβάλλον μέχρι 1 μήνα.
- Προσθέτουμε στην κρέμα τυριού ή στη σάλτσα τα βότανα και τα μπαχαρικά της αρεσκείας μας για να δημιουργήσουμε τις αγαπημένες μας γεύσεις.
- Mπορούμε να αντικαταστήσουμε κάποια ποσότητα κρέμας με παρμεζάνα ώστε να δημιουργήσουμε ποικιλία υφών και γεύσεων.
Α.Χ.