Υλικά για 4 φωλιές
για τις φωλιές
- 1/2 φλυτζάνι φύτρα 2 ημερών φαγόπυρου
- 1/4 φλυτζάνι σπασμένο λιναρόσπορο
- 1/4 φλυτζάνι σουσάμι
- 1/3 μάτσο μαϊντανό
- αλατοπίπερο
- 4 κομμάτια λιαστή τομάτα
- ρίγανη
για τον αρακά
- 1 φλυτζάνι αρακά φρέσκο ή κατεψυγμένο
- 4 κουταλιές ψιλοκομμένο δυόσμο
- 3 κουταλιές ελαιόλαδο
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 1 φρέσκο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- αλατοπίπερο
- ξύσμα και χυμό 1/2-1 λεμονιού
για την κρέμα λιαστής τομάτας
- 10 κομμάτια λιαστής τομάτας σε ελαιόλαδο
- 10 μπουμπούκια κάππαρη
- αλατοπίπερο
- 1/2 κουταλάκι θυμάρι
- 1 πρέζα μπούκοβο
- 2-3 κουταλιές ελαιόλαδο
- 1 μικρή σκελίδα ψιλοτριμμένο σκόρδο
για την κρέμα και παρμεζάνα ξηρών καρπών
- 1/2 φλυτζάνι μουσκεμένα άψητα κάσιους
- 4 κουταλιές κουκουναρόσπορο
- αλατοπίπερο
- 2 κουταλιές ταχίνι
- χυμός και ξύσμα 1/2 ζουμερού λεμονιού
- 10 φύλλα βασιλικού
Παρασκευή
φωλιές
- Περνάμε από το μούλτι το φαγόπυρο μέχρι να πολτοποιηθεί, προσθέτουμε μαϊντανό, λάδι, λιαστές και τα χτυπάμε μέχρι να ψιλοκοπούν και να ενωθούν.
- Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει μαλακιά ζύμη.
- Μοιράζουμε το μείγμα σε 4-6 μέρη, στρώνουμε σε μεταλλικές θήκες για ατομικά κέικ κομμάτια λαδόκολλας, απλώνουμε στη χούφτα το κάθε κομμάτι ζύμης σαν μικρό φύλλο, ακουμπάμε επάνω στις θήκες και στεγνώνουμε στους 45 ή στους 50 βαθμούς αντίστοιχα για αφυγραντή ή φούρνο με αέρα για 6 ώρες περίπου. Βγάζουμε τις φωλιές από τις θήκες και συνεχίζουμε το στέγνωμα για 2-3 ώρες ακόμα.
αρακάς
- Ζεματάμε για 2′ τον αρακά και τον στεγνώνουμε καλά. Αν είναι φρέσκος και δροσερός μπορούμε να τον χρησιμοποιήσουμε ωμό.
- Μεταφέρουμε όλα τα υλικά στο μούλτι και χτυπάμε χωρίς να το κάνουμε κρέμα. Ελέγχουμε το αλατοπίπερο, το λεμόνι, διορθώνουμε αν χρειάζεται και αφήνουμε στο ψυγείο.
κρέμα τομάτας
Χτυπάμε στο μούλτι όλα τα υλικά, φροντίζοντας να μην πολτοποιηθούν εντελώς και αποθηκεύουμε στο ψυγείο.
κρέμα “τυριού” και φυτική “παρμεζάνα”
- Πολτοποιούμε τα μουσκεμένα κάσσιους,τον κουκουναρόσπορο με 1/4 φλυτζανιού νερό και ανάλογο αλατοπίπερο. Μπορεί να χρειαστεί παραπάνω νερό μέχρι να πάρουμε ένα αρκετά μαλακό και απαλό αποτέλεσμα.
- Κρατάμε τη μισή ποσότητα για κρέμα και την υπόλοιπη την απλώνουμε σε λαδόκολλα ή μεμβράνη αφυγραντή σε πάχος 1/2 cm.
- Αφήνουμε στον αφυγραντή ή στο φούρνο, στους 45 ή στους 50 αντίστοιχα για όση ώρα χρειάζεται μέχρι να ξεραθεί αρκετά ώστε να θυμίζει σκληρή παρμεζάνα.
- Προσθέτουμε στην κρέμα βασιλικό,ταχίνι και λεμόνι και την αφήνουμε στο ψυγείο.
Γεμίζουμε τις φωλιές με αρακά, στρώνουμε μέτρια ποσότητα τομάτας, 1 κουταλιά κρέμα τυριού και γαρνίρουμε με φύλλα βασιλικού και “παρμεζάνα”.
Α.Χ.