Δοκιμάστε εναλλακτικά ντολμαδάκια με κεχρί και “αυγολέμονο”  καρότου.

Υλικά

  • 40-50 αμπελόφυλλα
  • 1 μέτριο ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 μέτριο ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • τα φύλλα από 3-4 κλαδιά δυόσμου
  • αλατοπίπερο
  • 3/4 φλυτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 τριμμένο καρότο
  • 350-400 gr βιολογικό κεχρί
  • 2 λεμόνια

για τη σάλτσα

  • 4 φλυτζάνια νερό
  • 4 καρότα
  • 1 κύβο βιολογικό λαχανικών
  • ή 4 φλυτζάνια ζωμό λαχανικών
  • χυμό από 2 λεμόνια και 1 πορτοκάλι
  • ξύσμα 1 λεμονιού ή πορτοκαλιού ή ανάμεικτο
  • αλατοπίπερο

Παρασκευή 

  1. Προετοιμάζουμε όλα τα υλικά της γέμισης, ξεπλένουμε καλά το κεχρί, ανακατεύουμε με το μισό ελαιόλαδο και το χυμό του 1 λεμονιού, δοκιμάζουμε το αλάτι και γεμίζουμε τα αμπελλόφυλλα με τον παραδοσιακό τρόπο, χωρίς να τα σφίγγουμε.
  2. Ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε  ρηχή πλατιά κατσαρόλα και αραδιάζουμε τα ντολμαδάκια.
  3. Κόβουμε σε λεπτέ φέτες το 1 λεμόνι(αφού το ξεφλουδίσουμε και αφαιρέσουμε τα κουκούτσια) και το στρώνουμε επάνω στα ντολμαδάκια. Η Κρητικιά γιαγιά μου έστρωνε ροδέλες από πορτοκάλι.
  4. Σκεπάζουμε με πιάτο και προσθέτουμε νερό μέχρι να σκεπαστούν (στα μισά του πιάτου περίπου).
  5. Μόλις το φαγητό πάρει βράση χαμηλώνουμε σε μέτρια ένταση τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 20΄περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν τα αμπελόφυλλα. Το κεχρί χρειάζεται λιγότερο βράσιμο από το ρύζι, δεν “κρατάει” όπως αυτό όμως είναι νόστιμο και γεμάτο πρωτεΐνες.
  6. Μεταφέρουμε τα ντολμαδάκια σε πιατέλα και ρίχνουμε τη σάλτσα, τα ξύσματα και ψιλοκομμένο άνηθο.

σάλτσα

Βράζουμε τα καρότα στο ζωμό για 20′ περίπου, στο τέλος προσθέτουμε τους χυμούς, περνάμε από το “μούλτι” μέχρι να γίνουν απαλή σάλτσα, ελέγχουμε αλάτι και λεμόνι.

TIP

Με την ίδια γέμιση μπορούμε να ετοιμάσουμε γεμιστά κολοκυθάκια.

Α.Χ.