Υλικά

  • 1 κιλό ώριμες φράουλες
  • 800 gr ζάχαρη
  • χυμό 1/2 λεμονιού

Παρασκευή 

  1. Πλένουμε πολύ καλά τις φράουλες και αφαιρούμε τα κοτσάνια. Αν θέλουμε τις αφήνουμε ολόκληρες ή τις ζουλάμε με τα χέρια μέχρι να σπάσουν.
  2. Αφήνουμε τις φράουλες στην κατσαρόλα με τη ζάχαρη, για να αφήσουν τα υγρά τους, για 2-3 ώρες.
  3. Βράζουμε τις φράουλες, αφαιρώντας τον αφρό που δημιουργείται, μέχρι να πάρουμε ένα παχύρευστο αποτέλεσμα.
  4. Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, βράζουμε για 2′-3′  και αποσύρουμε.
  5. Μοιράζουμε τη μαρμελάδα σε καθαρά βάζα, κλείνουμε και τ’ αφήνουμε τουμπαρισμένα μέχρι να κρυώσουν.

TIP

  • Οι μαρμελάδες και τα γλυκά κουταλιού που γίνονται στο σπίτι δεν περιέχουν συντηρητικά. Παρ’ ότι η ζάχαρη είναι φυσικό συντηρητικό, αποθηκεύω για λόγους ασφάλειας τις παρασκευές μου στο ψυγείο.
  • Αν στην επιφάνεια των παρασκευασμάτων μας παρουσιαστεί μούχλα, την αφαιρούμε προσεκτικά και βράζουμε για λίγα λεπτά. Ο πιο πιθανός λόγος που  παρουσιάζεται η μούχλα είναι α’ αφήσαμε περισσότερη υγρασία στο γλυκό ή στη μαρμελάδα, β’ πήραμε από το βάζο το γλυκό με υγρό κουτάλι.

Α.Χ.