Υλικά
- 1 κιλό καθαρισμένες φλούδες περγαμόντου.
- 1 1/2 κιλό ζάχαρη
- 5 φλυτζάνια νερό
- χυμό 1 λεμονιού
Παρασκευή
- Τρίβουμε την εξωτερική επιφάνεια των περγαμόντων στην ψιλή πλευρά του τρίφτη προσέχοντας να μην παρασύρουμε και μέρος από το άσπρο μέρος της φλούδας.
- Κόβουμε την επάνω πλευρά των φρούτων στο σημείο του κοτσανιού, χαράζουμε με το μαχαίρι με κάθετη φορά προς το καθαρισμένο σημείο χωρίζοντας σε 4 σημεία και τραβάμε το κάθε κομμάτι της φλούδας προσεκτικά να μη σπάσει.
- Ρολάρουμε τα κομμάτια της φλούδας και τα στερεώνουμε περνώντας τα σε κλωστή.
- Βράζουμε τις φλούδες σε μπόλικο νερό και το αλλάζουμε 5′ μετά το βρασμό.
- Αφήνουμε τις φλούδες σε κρύο νερό και το αλλάζουμε 3-4 φορές ή μέχρι να ξεπικρίσουν αρκετά.
- Βράζουμε τις φλούδες τόσο ώστε να είναι σχεδόν έτοιμες ή να τις τρυπάμε με το πιρούνι, τις αποσύρουμε και τις αφήνουμε να σουρώσουν.
- Βράζουμε το σιρόπι για 10′, προσθέτουμε τις φλούδες και συνεχίζουμε το βρασμό μέχρι να δέσει το σιρόπι.
- Αφήνουμε στην κατσαρόλα το γλυκό για 12 ώρες ώστε το περγαμόντο να αφήσει όλα τα υγρά του και το ξαναβράζουμε για 10′ ακόμα αφού προσθέσουμε το χυμό του λεμονιού.
- Μεταφέρουμε το γλυκό όσο είναι ακόμα καυτό σε καθαρά γυάλινα βάζα, τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε τουμπαρισμένα μέχρι να κρυώσουν.
TIPS
- Για λόγους ασφάλειας, την ώρα που βάζουμε το καυτό γλυκό στο γυάλινο βάζο αφήνουμε μέσα στο βάζο 1 μεταλλικό κουτάλι για να ισορροπήσει η θερμοκρασία και να μην κινδυνεύει να σπάσει το βάζο.
- Εάν το περγαμόντο έχει βράσει ενώ δεν έχει δέσει ακόμα σιρόπι, αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα τις φλούδες, δένουμε το σιρόπι, επιστρέφουμε τις φλούδες στη κατσαρόλα, βράζουμε για 2-3′ ακόμα και αποσύρουμε.
- Για να αποφύγουμε την κρυσταλοποίηση της ζάχαρης στο σιρόπι (ζαχάρωμα), προσθέτουμε 1 σφηνάκι γλυκόζη.
- Αν παρ’ όλα αυτά ζαχαρώσει, προσθέτουμε λίγο νερό και το αφήνουμε να βράσει για 5′.
- Εάν το σιρόπι δεν είναι καλά δεμένο καλό είναι να αποθηκεύουμε το γλυκό στο ψυγείο.
- Αν στην επιφάνεια δημιουργηθεί μούχλα (το σιρόπι δεν έχει δέσει όπως θάπρεπε), αφαιρούμε την επάνω επιφάνεια προσθέτουμε λίγο νερό και ξαναβράζουμε το γλυκό όσο χρειαστεί για να δέσει το σιρόπι.
- Το σιρόπι είναι έτοιμο, όταν ρίχνοντας 1 σταγόνα σε κρύα και στεγνή επιφάνεια, στέκεται και δεν απλώνει.
Α.Χ.