Υλικά
- 1 πακέτο φύλλα ρυζιού (θα τα βρείτε σε μεγάλα σ/μ και σε καταστήματα με Ασιατικά προϊόντα)
Γέμιση
- 1 κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες
- 1 ρίζα τζίντζερ (4 – 5 πόντους) καθαρισμένη και κομμένη σε λεπτά μπαστουνάκια (ζουλιέν)
- 200 γρ. φινόκιο (μαραθόριζα) κομμένη σε λεπτά μπαστουνάκια
- 3 καρότα κομμένα σε λεπτά μπαστουνάκια
- 3 -4 φλιτζ. κινέζικο λάχανο ψιλοκομμένο
- 1 /2 μάτσο μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1/2 μάτσο φρέσκο κόλιανδρο ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες ή λιωμένες
- 2 κ.σ. λέμονγκρας ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
- 1/2 κ.γ κανέλα
- 10 – 15 σπόρους κάρδαμου σπασμένους ή μία κ.γ. τριμμένο κάρδαμο
- 4 -5 καρφάκια γαρύφαλλο ή 1/3 κ.γ. τριμμένο γαρύφαλλο
- 2 – 3 αστεροειδής γλυκάνισος
- 3 – 4 κ.σ. ελαιόλαδο ή άλλο λάδι
- λάδι για τηγάνισμα
- αλάτι – πιπέρι
HOT SAUSE
- 1 κιλό ντομάτες χωρίς τα σπόρια τριμμένες στον τρίφτη
- 1/2 κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη
- 1/2 κίτρινη πιπεριά ψιλοκομμένη
- 1 πιπεριά τσίλι χωρίς τα σπόρια ψιλοκομμένη
- 1/2 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη ή ψιλοκομμένη
- 1 κ.σ. τζίντζερ τριμμένο
- 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- ξύσμα από ένα πορτοκάλι
- 1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι
- 1 φλιτζ. ανανά κομμένο σε κύβους
- αλάτι – πιπέρι
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. μαργαρίνη
Προετοιμασία
- Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και ρίχνουμε τα μπαχαρικά το σκόρδο, το τζίντζερ, το φινόκιο και το κρεμμύδι, σοτάρουμε για 4 – 5 λεπτά.
- Μεταφέρουμε σε μία λεκάνη και προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης, ανακατεύουμε καλά.
- Σε ένα τηγάνι βάζουμε 2 δάχτυλα νερό και το ζεσταίνουμε ελαφρά.
- Βουτάμε κάθε φύλλο ρυζιού στο νερό για 10 δευτερόλεπτα.
- Βάζουμε στο κέντρο κάθε φύλλου 2 κ.σ. γέμιση και το τυλίγουμε (πρώτα διπλώνουμε τις δύο άκρες μετά το κάτω μέρος και στη συνέχεια τυλίγουμε το spring roll).
- Αφού τυλίξουμε όλα τα spring rolls τα αφήνουμε για 1 ώρα στο ψυγείο.
- Τηγανίζουμε σε φριτέζα ή σε τηγάνι με μπόλικο λάδι.
Hot Sause
- Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και την μαργαρίνη και σοτάρουμε τις πιπεριές, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το τζίντζερ και τα μπαχαρικά.
- Μόλις μαλακώσουν τα λαχανικά βάζουμε τον πελτέ της ντομάτας, ανακατεύουμε καλά σοτάρουμε για ένα λεπτό και σβήνουμε με τον χυμό από το πορτοκάλι.
- Ρίχνουμε τις ντομάτες, τον ανανά, αλάτι – πιπέρι και το τρίμμα από το πορτοκάλι, χαμηλώνουμε την φωτιά και μαγειρεύουμε για 10 λεπτά ή μέχρι να δέσει ή σάλτσα.
- Χτυπάμε την σάλτσα σε ένα μπλέντερ ή με το μπλέντερ χειρός (πίμερ) και την σουρώνουμε σε μία σίτα ή σουρωτήρι.
chef Polash Alam