Υλικά για φόρμα 25 cm για τη βάση
- 250 gr αλεύρι ολικής άλεσης
- 1 κουταλάκι μπέηκιν πάουντερ
- 125 gr βούτυρο ή μαργαρίνη
- 1 αυγό
- 1 κουταλάκι ζάχαρη
- αλατοπίπερο
για τη γέμιση
- 500 gr κόκκινη κολοκύθα καθαρισμένη
- 250 gr Χανιώτικη ξυνομυζήθρα
- 1 αυγό
- 170 gr γάλα
- 2 κουταλιές ψιλοκομμένο φρέσκο δυόσμο
- αλατοπίπερο
Παρασκευή
- Τρίβουμε το αλεύρι με το κρύο βούτυρο μέχρι να γίνει σαν ψίχουλα, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά, ζυμώνουμε ελαφρά και αφήνουμε τη ζύμη στο ψυγείο.
- Κόβουμε σε κύβους την κολοκύθα, αλατίζουμε και την ψήνουμε για 20′ σε προθερμασμένο φούρνο μέχρι να μαλακώσει αρκετά.
- Χτυπάμε με το μίξερ την ξυνομηζύθρα, το αυγό και το γάλα, προσθέτουμε το αλατοπίπερο, το δυόσμο, την κολοκύθα και ανακατεύουμε ελαφρά.
- Κρατάμε το 1/3 της ζύμης και την υπόλοιπη την ανοίγουμε σε φύλλο στην διάμετρο της φόρμας. Με τη υπόλοιπη ζύμη πλάθουμε κορδόνι για να καλύψουμε το πλαϊνό της φόρμας.
- Γεμίζουμε τη ζύμη με το μείγμα και ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 40′ περίπου.
ΤIPS
- Δεν γεμίζουμε την τάρτα μέχρι επάνω γιατί η ζύμη καθώς ψήνεται μαζεύει.
- Η συνταγή βασίζεται στο Χανιώτικο μπουρέκι, παλιά παραδοσιακή Κρητική συνταγή.
- Βοηθάει αν βάλουμε τη ζύμη ανάμεσα σε λαδόκολες και την ανοίξουμε με πλάστη.
Α.Χ.