Home συνταγές 4.Ελληνική Κουζίνα 3. Κυρίως Πιάτα Τάρτα με κόκκινη κολοκύθα και Χανιώτικη ξυνομυζήθρα.

Υλικά για φόρμα 25 cm για τη βάση

  •  250 gr αλεύρι ολικής άλεσης
  • 1 κουταλάκι μπέηκιν πάουντερ
  • 125 gr βούτυρο ή μαργαρίνη
  • 1 αυγό
  • 1 κουταλάκι ζάχαρη
  • αλατοπίπερο

για τη γέμιση

  • 500 gr κόκκινη κολοκύθα καθαρισμένη
  • 250 gr Χανιώτικη ξυνομυζήθρα
  • 1 αυγό
  • 170 gr γάλα
  • 2 κουταλιές ψιλοκομμένο φρέσκο δυόσμο
  • αλατοπίπερο

Παρασκευή

  1. Τρίβουμε το αλεύρι με το κρύο βούτυρο μέχρι να γίνει σαν ψίχουλα, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά, ζυμώνουμε ελαφρά και αφήνουμε τη ζύμη στο ψυγείο.
  2. Κόβουμε σε κύβους την κολοκύθα, αλατίζουμε και την ψήνουμε για 20′ σε προθερμασμένο φούρνο μέχρι να μαλακώσει αρκετά.
  3. Χτυπάμε με το μίξερ την ξυνομηζύθρα, το αυγό και το γάλα, προσθέτουμε το αλατοπίπερο, το δυόσμο, την κολοκύθα και ανακατεύουμε ελαφρά.
  4. Κρατάμε το 1/3 της ζύμης και την υπόλοιπη την ανοίγουμε σε φύλλο στην διάμετρο της φόρμας. Με τη υπόλοιπη ζύμη πλάθουμε κορδόνι για να καλύψουμε το πλαϊνό της φόρμας.
  5. Γεμίζουμε τη ζύμη με το μείγμα και ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 40′ περίπου.

 

ΤIPS

  • Δεν γεμίζουμε την τάρτα μέχρι επάνω γιατί η ζύμη καθώς ψήνεται μαζεύει.
  • Η συνταγή βασίζεται στο Χανιώτικο μπουρέκι, παλιά παραδοσιακή Κρητική συνταγή.
  • Βοηθάει αν βάλουμε τη ζύμη ανάμεσα σε λαδόκολες και την ανοίξουμε με πλάστη.

Α.Χ.