Home συνταγές 3.Ωμοφαγικές συνταγές (raw food vegans) 1. Ντιπ / ορεκτικά [raw food vegan] Σαλάτα με σταμναγκάθι και πέστο πορτοκαλιού.

Το σταμναγκάθι είναι είδος ραδικιού και γίνεται πάνω σε πολύ αγκαθωτό θάμνο. Παραδοσιακό χόρτο στο τραπέζι των Κρητικών, τρώγεται βραστό, φρικασέ αλλά και ωμό σαν σαλάτα.

Το άγριο σταμναγκάθι μαζεύεται την Άνοιξη σε ορεινές περιοχές αλλά και σε βραχώδη σημεία κοντά στη θάλασσα. Παρ’ ότι λέγεται ότι βρίσκεται μόνο στη Κρήτη, έχω βρει μπόλικο σταμναγκάθι σε νησιά και σε παραλιακά μέρη της Εύβοιας.

Σήμερα το βρίσκουμε συχνά στα ενημερωμένα σούπερ μάρκετ όλο το χρόνο μια και καλλιεργείται.

Λίγο πικρό αλλά πολύ νόστιμο, συνδυάζεται εύκολα στις σαλάτες.

Υλικά για 1 μεγάλη σαλάτα

  • 200 gr καθαρισμένο σταμναγκάθι
  • 1/2 ματσάκι  χονδροκομμένη ρόκα
  • τα φιλετάκια από 1 μεγάλο πορτοκάλι
  • 20 φύλλα δυόσμου
  • 1 χούφτα κάσσιους ή αμύγδαλα κομμένα στη μέση

για την πέστο πορτοκαλιού

  • χυμό και ξύσμα από 1 μεγάλο πορτοκάλι
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • 1/3 φλυτζανιού κάσσιους ή αμύγδαλα
  • 1 κουταλιά ξύδι
  • 1/2 φλυτζάνι λάδι
  • αλατοπίπερο
  • μια πρέζα τσίλι
  • 1/2 σκελίδα σκόρδο

Παρασκευή

  1. Χονδροκόβουμε τα υλικά και τα ανακατεύουμε ελαφρά.
  2. Ρίχνουμε στο μίξερ τα κάσσιους και τα πολτοποιούμε. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά της σάλτσας εκτός από το λάδι και χτυπάμε δυνατά.
  3. Αφού ομογενοποιηθούν τα υλικά χαμηλώνουμε την ταχύτητα και προσθέτουμε σιγά-σιγά το λάδι.
  4. Σερβίρουμε σε μεγάλο πιάτο, ανακατεύοντας καλά  με την πέστο.

Α.Χ.