Home συνταγές 2.Συνταγές για χορτοφάγους (vegans) 2. Σαλάτες - vegan Σαλάτα με σπανάκι, πικάντικους ξηρούς καρπούς και βινεγκρέτ λεμονιού.

Υλικά για 1 μεγάλη σαλάτα

  • 2 χούφτες καλοπλυμένα φύλλα σπανακιού
  • 1 μανιτάρι γίγας ή 2-3 μικρότερα πόρτο-μπέλλο ή σαμπινιόν
  • 1/3 ματσάκι χονδροκομμένο άνηθο
  • 1/4 μιας κόκκινης πιπεριάς κομμένη λεπτά ζουλιέν
  • ξύσμα 1/2 λεμονιού ή 1λάιμ
  • 50 gr πικάντικους κολοκυθόσπορους και φυστίκια Αιγίνης

για τη βινεγκρέτ

  • χυμό και ξύσμα 1 λεμονιού ή 2 λάιμ
  • 2 κουταλιές ξηρούς καρπούς
  • 1 κουταλιά μέλι
  • 1 κουταλιά άσπρο ξύδι ή μηλόξυδο
  • αλατοπίπερο
  •  1 πρέζα τσίλι
  • 4 κουταλιές ελαιόλαδο (ή αν προτιμάμε περισσότερο)

Παρασκευή

  1.  Αφαιρούμε τα κοτσάνια από τα φύλλα του σπανακιού και τα χονδροκόβουμε με το χέρι.
  2. Προσθέτουμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε ελαφρά. Περιλούζουμε με τη βινεγκρέτ.

για τη βινεγκρέτ

  1. Χτυπάμε στο μίξερ όλα τα υλικά εκτός από το λάδι.
  2. Όταν πολτοποιηθούν οι ξηροί καρποί, προσθέτουμε σιγά-σιγά το λάδι.

ΤIPS

  • Η βινεγκρέτ μπορεί άνετα να μείνει στο ψυγείο για 2-3 μέρες.
  • Είναι προτιμότερο να στεγνώνουμε τα φύλλα από τα λαχανικά της σαλάτας. Διατηρούνται καλύτερα και μπορούμε να προετοιμάζουμε σαλάτα για 2 ημέρες χωρίς το φόβο να μαυρίσει.
  • Για τους πικάντικους ξηρούς καρπούς: μουλιάζουμε όσο κολοκυθόσπορο και φυστίκια θέλουμε για 1 βράδυ, την επόμενη τους στεγνώνουμε από το νερό και τους καταβρέχουμε με μείγμα από χυμό λεμόνι, ξύσμα λεμονιού, αλάτι και μπόλικο μαύρο πιπέρι, αν θέλουμε προσθέτουμε λίγο τσίλι. Αφήνουμε σε αφυγραντή ή σε φούρνο με αέρα στους 50 βαθμούς για 12 ώρες να στεγνώσουν.

Α.Χ.