Υλικά για 1 μεγάλη σαλάτα
- 2 χούφτες καλοπλυμένα φύλλα σπανακιού
- 1 μανιτάρι γίγας ή 2-3 μικρότερα πόρτο-μπέλλο ή σαμπινιόν
- 1/3 ματσάκι χονδροκομμένο άνηθο
- 1/4 μιας κόκκινης πιπεριάς κομμένη λεπτά ζουλιέν
- ξύσμα 1/2 λεμονιού ή 1λάιμ
- 50 gr πικάντικους κολοκυθόσπορους και φυστίκια Αιγίνης
για τη βινεγκρέτ
- χυμό και ξύσμα 1 λεμονιού ή 2 λάιμ
- 2 κουταλιές ξηρούς καρπούς
- 1 κουταλιά μέλι
- 1 κουταλιά άσπρο ξύδι ή μηλόξυδο
- αλατοπίπερο
- 1 πρέζα τσίλι
- 4 κουταλιές ελαιόλαδο (ή αν προτιμάμε περισσότερο)
Παρασκευή
- Αφαιρούμε τα κοτσάνια από τα φύλλα του σπανακιού και τα χονδροκόβουμε με το χέρι.
- Προσθέτουμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε ελαφρά. Περιλούζουμε με τη βινεγκρέτ.
για τη βινεγκρέτ
- Χτυπάμε στο μίξερ όλα τα υλικά εκτός από το λάδι.
- Όταν πολτοποιηθούν οι ξηροί καρποί, προσθέτουμε σιγά-σιγά το λάδι.
ΤIPS
- Η βινεγκρέτ μπορεί άνετα να μείνει στο ψυγείο για 2-3 μέρες.
- Είναι προτιμότερο να στεγνώνουμε τα φύλλα από τα λαχανικά της σαλάτας. Διατηρούνται καλύτερα και μπορούμε να προετοιμάζουμε σαλάτα για 2 ημέρες χωρίς το φόβο να μαυρίσει.
- Για τους πικάντικους ξηρούς καρπούς: μουλιάζουμε όσο κολοκυθόσπορο και φυστίκια θέλουμε για 1 βράδυ, την επόμενη τους στεγνώνουμε από το νερό και τους καταβρέχουμε με μείγμα από χυμό λεμόνι, ξύσμα λεμονιού, αλάτι και μπόλικο μαύρο πιπέρι, αν θέλουμε προσθέτουμε λίγο τσίλι. Αφήνουμε σε αφυγραντή ή σε φούρνο με αέρα στους 50 βαθμούς για 12 ώρες να στεγνώσουν.
Α.Χ.