Για τους λάτρεις του τζίντζερ και των spicy γεύσεων. Έκπληξη για τους γευστικούς μας κάλυκες και ευχάριστη ανακάλυψη νέων συνδυασμών!
Υλικά για 8 μερίδες
- 8 φύλλα κρούστας
- 2 κουταλιές λιωμένο βούτυρο
- 3 αυγά
- 3/4 φλυτζανιού ζάχαρη
- 1 φλυτζάνι καλαμποκέλαιο
- 250 gr γιαούρτι
- ξύσμα 1 πορτοκαλιού 1 1/2 κουτ. μπέηκιν-πάουντερ
- 1 πρέζα αλάτι
- 1/2 φλυτζάνι σταφίδες ή αποξηραμένα βατόμουρα
για το σιρόπι
- 1 φλυτζάνι ζάχαρη
- 1 φλυτζάνι νερό
- χυμό και φλούδα από 1-2 (ανάλογα το μέγεθος) πορτοκάλια
- 2 αστεροειδείς γλυκάνισους
- 1 ξύλο κανέλα
- 5-6 γαρύφαλλα
- 1/2 άτριφτο μοσχοκάρυδο
- 8-10 σπόρους κάρδαμο
- 3 κουταλάκια τριμμένο τζίντζερ
- 1 μπαστουνάκι βανίλια
Παρασκευή
- Βουτυρώνουμε 1 μέτριο ταψάκι.
- Βουτυρώνουμε 4 φύλλα κρούστας και τα μαζεύουμε πλισσέ με τα δάχτυλα, τα ακουμπάμε πλάι-πλάι στο ταψί, τα ψήνουμε για 10′ στους 180 βαθμούς να ροδίσουν και τ’ αφήνουμε να κρυώσουν.
- Απλώνουμε σε στεγνή επιφάνεια τα υπόλοιπα 4 φύλλα και τα αφήνουμε να ξεραθούν.
- Χτυπάμε με το μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά.
- Κομματιάζουμε τα φύλλα με το χέρι και τα προσθέτουμε στο μείγμα των αυγών.
- Απλώνουμε το μείγμα επάνω στα ψημένα φύλλα και φροντίζουμε με το μαχαίρι να βοηθήσουμε το υλικό να κατέβει ανάμεσα στα φύλλα.
- Ψήνουμε για 30′ στους 180 βαθμούς περίπου. Βγάζουμε την πορτοκαλόπιτα και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς. Κόβουμε το γλυκό σε 8 κομμάτια και σιροπιάζουμε με ζεστό σιρόπι.
σιρόπι
Βράζουμε για 10′ όλα τα υλικά και σουρώνουμε με μεταλλική σίτα.
Α.Χ.