Για τους λάτρεις του τζίντζερ και των spicy γεύσεων. Έκπληξη για τους γευστικούς μας κάλυκες και ευχάριστη ανακάλυψη νέων συνδυασμών!

Υλικά για 8 μερίδες

  • 8 φύλλα κρούστας
  • 2 κουταλιές λιωμένο βούτυρο
  • 3 αυγά
  • 3/4 φλυτζανιού ζάχαρη
  • 1 φλυτζάνι καλαμποκέλαιο
  • 250 gr γιαούρτι
  • ξύσμα 1 πορτοκαλιού 1 1/2 κουτ. μπέηκιν-πάουντερ
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1/2 φλυτζάνι σταφίδες ή αποξηραμένα βατόμουρα

για το σιρόπι

  • 1 φλυτζάνι ζάχαρη
  • 1 φλυτζάνι νερό
  • χυμό και φλούδα από 1-2 (ανάλογα το μέγεθος) πορτοκάλια
  • 2 αστεροειδείς γλυκάνισους
  • 1 ξύλο κανέλα
  • 5-6 γαρύφαλλα
  • 1/2 άτριφτο μοσχοκάρυδο
  • 8-10 σπόρους κάρδαμο
  • 3 κουταλάκια τριμμένο τζίντζερ
  • 1 μπαστουνάκι βανίλια

Παρασκευή

  1. Βουτυρώνουμε 1 μέτριο ταψάκι.
  2. Βουτυρώνουμε 4 φύλλα κρούστας και τα μαζεύουμε πλισσέ με τα δάχτυλα, τα ακουμπάμε πλάι-πλάι στο ταψί, τα ψήνουμε για 10′ στους 180 βαθμούς να ροδίσουν και τ’ αφήνουμε να κρυώσουν.
  3. Απλώνουμε σε στεγνή επιφάνεια τα υπόλοιπα 4 φύλλα και τα αφήνουμε να ξεραθούν.
  4. Χτυπάμε με το μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά.
  5. Κομματιάζουμε τα φύλλα με το χέρι και τα προσθέτουμε στο μείγμα των αυγών.
  6. Απλώνουμε το μείγμα επάνω στα ψημένα φύλλα και φροντίζουμε με το μαχαίρι να βοηθήσουμε το υλικό να κατέβει ανάμεσα στα φύλλα.
  7. Ψήνουμε για 30′ στους 180 βαθμούς περίπου. Βγάζουμε την πορτοκαλόπιτα και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς. Κόβουμε το γλυκό σε 8 κομμάτια και σιροπιάζουμε με ζεστό σιρόπι.

σιρόπι

Βράζουμε για 10′ όλα τα υλικά και σουρώνουμε με μεταλλική σίτα.

Α.Χ.