Τα κολοκυθάκια παρ’ ότι δεν τα συνηθίζουμε ωμά στην Ελληνική κουζίνα, επειδή είναι λαχανικά με μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό, μαλακές φυτικές ίνες και χωρίς ιδιαίτερη γεύση, μαρινάρονται εύκολα και γρήγορα, κατά συνέπεια μαλακώνουν και συνδυάζονται με πολλά μυρωδικά και βότανα.
Υλικά για 1 μεγάλη σαλάτα
- 3 κολοκυθάκια
- 1/3 κόκκινης πιπεριάς
- 5 κλαδάκια δυόσμου
- 2 πιπερίτσες τσίλι
- 15 κάσιους ή 4-5 καρύδια
- 1 κουταλάκι χονδρό θαλασσινό αλάτι
- πιπέρι
- ξύσμα από 1/2 πορτοκάλι
- χυμό από 1-2 λεμόνια (ανάλογα το μέγεθος) και 1/2 πορτοκάλι
- 2-3 κουταλιές παρθένο ελαιόλαδο
Παρασκευή
- Πλένουμε τα κολοκυθάκια και τα κόβουμε σε φλούδες με τη βοήθεια του πατατοκαθαριστή (peeler). Σταματάμε μόλις εμφανιστούν τα σποράκια.
- Κόβουμε τα φύλλα του δυόσμου, κρατάμε λίγα και τα υπόλοιπα τα χτυπάμε στο γουδί με το χονδρό αλάτι ή τα ψιλοκόβουμε πολύ καλά. Προσθέτουμε τις καυτερές πιπεριές, το ξύσμα, τους χυμούς ,το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά.
- Προσθέτουμε στο κολοκύθι τα φύλλα του δυόσμου, την πιπεριά ψιλοκομμένη, τα κάσιους και την ώρα του σερβιρίσματος περιλούζουμε με τη σάλτσα.
Α.Χ.