Υλικά
- 1 κιλό πορτοκάλια
- 1 κιλό ζάχαρη
- 1 κιλό νερό
- 1/2 λεμόνι ή 2 κουταλάκια γλυκόζη
Παρασκευή
- Πλένουμε και ξύνουμε τα πορτοκάλια στη λεπτή πλευρά του τρίφτη, ώστε να αφαιρέσουμε το μισό πορτοκαλί φλοιό για να μην πικρίζουν πολύ.
- Κόβουμε σε λεπτές φέτες και φροντίζουμε να αφαιρέσουμε τα κουκούτσια.
- Βάζουμε πορτοκάλια, ζάχαρη, νερό στην κατσαρόλα και τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσει σχετικά το φλούδι. Ωστόσο, εάν το σιρόπι δέσει πριν μαλακώσουν όσο θέλουμε τα πορτοκάλια, προσθέτουμε λίγο νερό ακόμα.
- Όταν οι φλούδες έχουν μαλακώσει όσο μας αρέσει και έχει δέσει το σιρόπι, προσθέουμε το χυμό λεμονιού ή τη γλυκόζη. Αφήνουμε να πάρει μια βράση και κατεβάζουμε.
- Μεταφέρουμε το γλυκό σε αποστειρωμένο βάζο και το αναποδογυρίζουμε. Το αφήνουμε έτσι μέχρι να κρυώσει τελείως.
ΤIPS
- Συνδυάζουμε το γλυκό πορτοκάλι με άλλα γλυκά (τάρτες φρούτων, παγωτά, τάρτες σοκολάτας, γιαούρτι, κ.λ.π.) ή αραιώνουμε το σιρόπι με λίγο νερό και το χρησιμοποιούμε για να μουσκέψουμε παντεσπάνια.
- Συνηθίζω ν’ αφήνω τα γλυκά κουταλιού στο ψυγείο για να τα βρίσκω δροσερά αλλά και για ν’ αποφεύγω την ανάπτυξη μικροοργανισμών.
Α.Χ.