Υλικά 

  • 1 κιλό πορτοκάλια
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 1 κιλό νερό
  • 1/2 λεμόνι ή 2 κουταλάκια γλυκόζη

Παρασκευή

  1. Πλένουμε και ξύνουμε τα πορτοκάλια στη λεπτή πλευρά του τρίφτη, ώστε να αφαιρέσουμε το μισό πορτοκαλί φλοιό για να μην πικρίζουν πολύ.
  2. Κόβουμε σε λεπτές φέτες και φροντίζουμε να αφαιρέσουμε τα κουκούτσια.
  3. Βάζουμε πορτοκάλια, ζάχαρη, νερό στην κατσαρόλα και τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσει σχετικά το φλούδι. Ωστόσο, εάν το σιρόπι δέσει πριν μαλακώσουν όσο θέλουμε τα πορτοκάλια, προσθέτουμε λίγο νερό ακόμα.
  4. Όταν οι φλούδες έχουν μαλακώσει όσο μας αρέσει και έχει δέσει το σιρόπι, προσθέουμε το χυμό λεμονιού ή τη γλυκόζη. Αφήνουμε να πάρει μια βράση και κατεβάζουμε.
  5. Μεταφέρουμε το γλυκό σε αποστειρωμένο βάζο και το αναποδογυρίζουμε. Το αφήνουμε έτσι μέχρι να κρυώσει τελείως.

ΤIPS

  • Συνδυάζουμε το γλυκό πορτοκάλι με άλλα γλυκά (τάρτες φρούτων, παγωτά, τάρτες σοκολάτας, γιαούρτι, κ.λ.π.)  ή αραιώνουμε το σιρόπι με λίγο νερό και το χρησιμοποιούμε για να μουσκέψουμε παντεσπάνια.
  • Συνηθίζω ν’ αφήνω τα γλυκά κουταλιού στο ψυγείο για να τα βρίσκω δροσερά αλλά και για ν’ αποφεύγω την ανάπτυξη μικροοργανισμών.

Α.Χ.