Υλικά για ταρτιέρα 25 cm περίπου

για τη ζύμη

  • 400 gr αλέυρι που φουσκώνει μόνο του ή για όλες τις χρήσεις
  • 200 gr βούτυρο ή μαργαρίνη
  • 1 αυγό
  • 1/3 φλυτζανιού ζάχαρη
  • 50 ml γάλα
  • 1/2 κουταλάκι υγρή βανίλια
  • 2 κουταλάκια μπέηκιν πάουντερ αν χρησιμοποιήσουμε αλεύρι απλό

για τη γέμιση

  • 2 γιαρμάδες, 2 λευκόσαρκα ροδάκινα, 2 νεκταρίνια ή την ποικιλία φρούτων που επιλέγουμε
  • 1 μήλο
  • ξύσμα και χυμό από 1 πορτοκάλι
  • 1/3 φλυτζανιού ζάχαρη
  • ζάχαρη άχνη ή ελαφρά χτυπημένη κρέμα για το σερβίρισμα

 

Παρασκευή

  1. Ανακατεύουμε τα υλικά της ζύμης χωρίς να τα πλάσουμε πολύ ώρα. Κρατάμε το 1/3 απ’αυτήν και στρώνουμε το υπόλοιπο στη βάση της τάρτας. Με το 1/3 της ζύμης φτιάχνουμε κορδόνια και καλύπτουμε πολύ καλά τα πλαϊνά της ταρτιέρας. Αφήνουμε τη ταρτιέρα στο ψυγείο.
  2. Καθαρίζουμε τα φρούτα και τα κόβουμε σε χονδρά κομμάτια. Βράζουμε για 5′ όλα τα υλικά της γέμισης ώσπου να βγάλουν ένα παχύρευστο σιρόπι. Κατεβάζουμε και τ’αφήνουμε να κρυώσουν.
  3. Προθερμαίνουμε το φούρνο. Αφού κρυώσει η γέμιση, την απλώνουμε πάνω στη ζύμη, πασπαλίζουμε με λίγη καστανή ζάχαρη και ψήνουμε την τάρτα για 40′ στους 175 βαθμούς.

TIPS

  • Εναλλακτικά μπορούμε να τρυπήσουμε την τάρτα με πιρούνι, να την ψήσουμε για 1 τέταρτο, να τη γεμίσουμε με τα φρούτα και να συνεχίσουμε το ψήσιμο για την υπόλοιπη ώρα.
  • Σερβίρουμε αφού κρυώσει πασπαλίζοντάς τη με άχνη ζάχαρη ή συνοδεύοντάς τη με ελαφρά χτυπημένη δροσερή κρέμα.
  • Η ζύμη σ΄αυτήν την τάρτα βγαίνει σαν τραγανό κέικ και λίγο πιο φουσκωτή από τις γνωστές.

Α.Χ.