Υλικά για ταρτιέρα 25 cm περίπου
για τη ζύμη
- 400 gr αλέυρι που φουσκώνει μόνο του ή για όλες τις χρήσεις
- 200 gr βούτυρο ή μαργαρίνη
- 1 αυγό
- 1/3 φλυτζανιού ζάχαρη
- 50 ml γάλα
- 1/2 κουταλάκι υγρή βανίλια
- 2 κουταλάκια μπέηκιν πάουντερ αν χρησιμοποιήσουμε αλεύρι απλό
για τη γέμιση
- 2 γιαρμάδες, 2 λευκόσαρκα ροδάκινα, 2 νεκταρίνια ή την ποικιλία φρούτων που επιλέγουμε
- 1 μήλο
- ξύσμα και χυμό από 1 πορτοκάλι
- 1/3 φλυτζανιού ζάχαρη
- ζάχαρη άχνη ή ελαφρά χτυπημένη κρέμα για το σερβίρισμα
- Ανακατεύουμε τα υλικά της ζύμης χωρίς να τα πλάσουμε πολύ ώρα. Κρατάμε το 1/3 απ’αυτήν και στρώνουμε το υπόλοιπο στη βάση της τάρτας. Με το 1/3 της ζύμης φτιάχνουμε κορδόνια και καλύπτουμε πολύ καλά τα πλαϊνά της ταρτιέρας. Αφήνουμε τη ταρτιέρα στο ψυγείο.
- Καθαρίζουμε τα φρούτα και τα κόβουμε σε χονδρά κομμάτια. Βράζουμε για 5′ όλα τα υλικά της γέμισης ώσπου να βγάλουν ένα παχύρευστο σιρόπι. Κατεβάζουμε και τ’αφήνουμε να κρυώσουν.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο. Αφού κρυώσει η γέμιση, την απλώνουμε πάνω στη ζύμη, πασπαλίζουμε με λίγη καστανή ζάχαρη και ψήνουμε την τάρτα για 40′ στους 175 βαθμούς.
TIPS
- Εναλλακτικά μπορούμε να τρυπήσουμε την τάρτα με πιρούνι, να την ψήσουμε για 1 τέταρτο, να τη γεμίσουμε με τα φρούτα και να συνεχίσουμε το ψήσιμο για την υπόλοιπη ώρα.
- Σερβίρουμε αφού κρυώσει πασπαλίζοντάς τη με άχνη ζάχαρη ή συνοδεύοντάς τη με ελαφρά χτυπημένη δροσερή κρέμα.
- Η ζύμη σ΄αυτήν την τάρτα βγαίνει σαν τραγανό κέικ και λίγο πιο φουσκωτή από τις γνωστές.
Α.Χ.