Home Uncategorized Ισχύουν οι ημερομηνίες λήξης των τροφίμων;

Χωρίς πολύ σκέψη, ναι ισχύουν. Όμως….

Oι παραγωγοί και οι εταιρείες συσκευασίας έχουν την υποχρέωση βάσει νόμων της Ε.Ο.Κ. και με γνώμονα το μίνιμουμ της ζωής τους να δηλώνουν ημερομηνία λήξης των προϊόντων. Κανείς δε διαφωνεί βέβαια μ’ αυτούς τους νόμους , που βασικό σκοπό έχουν να προστατεύσουν τη δημόσια υγεία. Και δεν αναφερόμαστε σε ζωικά και γαλακτοκομικά είδη ή σε φρούτα και λαχανικά. Στη γενικότερη εφαρμογή όμως των νόμων, αυτό συμβαίνει ακόμα και για προϊόντα που στην ουσία και υπό κανονικές συνθήκες, μπορούν να διατηρηθούν επ’ αόριστον ή τουλάχιστον για 2πλάσιο ή και 3πλάσιο χρόνο.

Με προϋπόθεση τη σωστή αποθήκευση, αρκετά από τα προϊόντα που υποχρεωτικά αναφέρουν σχετικά σύντομη ημερομηνία λήξης, αντέχουν επί πολλά περισσότερα χρόνια απ’ ότι γράφονται στις ετικέτες. Για παράδειγμα:

1. Μέλι
Το μέλι διατηρείται επί χρόνια και εάν αποθηκευτεί σωστά (γυάλινα βάζα για να μην τοξινώνεται, σκιά για να μην επιρεάζεται το χρώμα του, καλή σφράγιση για να μην αλλοιώνεται η γεύση και η μυρωδιά του), μπορεί να χρησιμοποιηθεί όχι μόνο για το μήνα του μέλιτος αλλά και για πολλά περισσότερα χρόνια. Εάν το μέλι ζαχαρώσει, δεν είναι απαραίτητα ένδειξη αλλοίωσης. Τα ανθόμελα κατά κανόνα ζαχαρώνουν, ιδιαίτερα σε χαμηλές θερμοκρασίες. Η λύση για την αποκατάσταση του ζαχαρωμένου μελιού είναι να το αφήσουμε με ανοιχτό καπάκι μέσα σε δοχείο με ζεστό νερό μέχρι να διαλυθούν οι κρύσταλλοι. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το μέλι αποκαθιστά μολυσμένες πληγές ή δεν επιτρέπει τη μόλυνση, ακριβώς επειδή δεν μπορούν να αναπτυχθούν σ’ αυτό μικροοργανισμοί. Είναι φυσικό συντηρητικό. Ακόμα κι αν αλλοιωθεί το χρώμα του το μέλι καταναλώνεται κανονικά.
2. Ζάχαρη
Η ζάχαρη κινδυνεύει μόνο από ένα παράγοντα: την υγρασία. Εάν αποθηκευτεί σωστά, σε αεροστεγή δοχεία, δεν έχει απολύτως κανέναν άλλον εχθρό και μπορεί να καταναλωθεί πολλά χρόνια μετά την ημερομηνία λήξης της. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της συντηρητικής της ιδιότητας, είναι οι μαρμελάδες και τα γλυκά του κουταλιού που διατηρούνται για πολύ καιρό,  εφόσον ο βρασμός και η περιεκτικότητά τους σε ζάχαρη είναι επαρκής.
3.Αλάτι.
Έχοντας μοναδικό, κοινό εχθρό με τη ζάχαρη, την υγρασία, το αλάτι θεωρείται πραγματικά υπεραιωνόβιο και μπορεί να μείνει στα ντουλάπια μας για όσα χρόνια θέλουμε. Το μαζεύουμε λοιπόν όπου το βρούμε και αφού το στεγνώσουμε καλά το αποθηκεύουμε, χωρίς να φοβόμαστε ότι θα αλλοιωθεί.
4. Ρύζι
Το άσπρο και το άγριο ρύζι, το arborio, το jasmine και το basmati αλλά δυστυχώς όχι το καστανό ρύζι, μπορούν να διατηρηθούν για πολύ περισσότερα χρόνια απ’ όσα αναγράφει η ετικέτα τους. Η μοναδική προϋπόθεση είναι πάντα η σωστή αποθήκευση. Ο λόγος που δεν μπορεί το καστανό ρύζι να έχει το ίδιο περιθώριο ζωής, είναι το στοιχείο που το χαρακτηρίζει σαν πιο υγιεινό από τα προηγούμενα, ο φλοιός του,  στον οποίο αναπτύσσονται εύκολα μικροοργανισμοί.
5. Δυνατά οινοπνευματώδη
Κρυμμένα μέσα σε σκοτεινά ντουλάπια και μακρυά από εστίες θερμότητας, μπορούν να σας βγάλουν ασπροπρόσωπους πολλά χρόνια μετά την απόκτησή τους. Ο εξάδελφος που το έφερε δώρο την πρωτοχρονιά του 2012, μπορεί άνετα να το πάρει πίσω σαν Χριστουγεννιάτιο δώρο το 2042. Αυτό θα πει πρόβλεψη..!
6. Καλαμποκάλευρο
 Το καλαμποκάλευρο είναι από τα άλευρα που διατηρούντα πιο πολύ απ’ όλα. Η καλύτερη θέση για περισσότερη ζωή είναι μέσα στο ψυγείο και προστατευμένο από υγρασία. Με τον ίδιο τρόπο διατηρούμε και τα υπόλοιπα αλεύρια.
7. Αποσταγμένο άσπρο ξίδι
Η επεξεργασία του άσπρου ξυδιού του επιτρέπει να έχει μακρόχρονη ζωή, έτσι αν βρούμε ένα εξαιρετικό άσπρο ξύδι δε διστάζουμε να πάρουμε αρκετή ποσότητα. Ακόμα όμως και τα ζωντανά κόκκινα ξύδια , αυτά δηλαδή που συνεχίζουν τη ζύμωση μέσα στα μπουκάλια έχουν μεγάλο περιθώριο ζωής
8. Εκχύλισμα βανίλιας
 Από τα μυρωδικά που μπορούμε να έχουμε περισσότερο καιρό στην κουζίνα μας, χωρίς να εξατμισθεί η μυρωδιά τους, είναι το εκχύλισμα της βανίλιας. Κρατάει περισσότερο καιρό απ’ ότι προτείνεται κι αυτό γιατί συντηρείται μέσα σε αλκοόλ. Το μόνο που πρέπει να προσέχουμε είναι να κλείνουμε καλά τη συσκευασία του.
Σε γενικές γραμμές, όσπρια, ρύζια, άλευρα, ζυμαρικά που έχουμε το περιθώριο να τ’ αποθηκεύσουμε σε γυάλινα ή πήλινα βάζα ερμητικά κλεισμένα στα χαμηλά σημεία του  ψυγείου, επεκτείνουν το χρόνο ζωής τους.
Α.Χ.