Home συνταγές 2.Συνταγές για χορτοφάγους (vegans) 3. Κυρίως Πιάτα [vegan] Βουτυράτο σπανάκι ή βλίτα με μανιτάρια.

Υλικά 

  • 500 gr σπανάκι ή βλίτα
  • 1 κουταλιά καλαμποκάλευρο
  • 2 μεγάλες κουταλιές βούτυρο γάλακτος ή μαργαρίνη
  • 2/3 ποτηριού γάλα ή γάλα καρπών
  • αλατοπίπερο

 

——–

  • 300 gr μανιτάρια σαμπινιόν ή porto bello
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 1/4 φλυτζανιού ελαιόλαδο
  • 1/3 κουταλάκι μοσχοκάρυδο
  • αλατοπίπερο
  • 1 χούφτα ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • προαιρετικά τριμμένη κεφαλογραβιέρα Κρήτης

 

Παρασκευή

  • Πλένουμε πολύ καλά τα χόρτα που διαλέξαμε και τα ζεματάμε σε βραστό νερό για 3′. Τα βλίτα τα αφήνουμε λίγο παραπάνω ώστε να προλάβουν να μαγειρευτούν. Τα κατεβάζουμε και τα κρυώνουμε με νερό, τ’αφήνουμε να σουρώσουν.
  • Σε βαθύ τηγάνι λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε τα χόρτα. Τα αφήνουμε να σωταριστούν ελαφρά και προσθέτουμε αλατοπίπερο. Τα βγάζουμε φροντίζοντας να αφήσουμε όσο μπορούμε πιο πολύ βούτυρο μέσα στο τηγάνι, αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο παραπάνω.
  • Ρίχνουμε στο βούτυρο το αλεύρι και το γυρνάμε με το σύρμα να πάρει λίγο χρώμα. Προσθέτουμε λίγο-λίγο το γάλα και ανακατεύουμε γρήγορα μέχρι να πάρουμε μια πηχτή σάλτσα. Επαναφέρουμε τα χόρτα στο τηγάνι και ανακατεύουμε καλά. Κατεβάζουμε από τη φωτιά.
  • Καθαρίζουμε ή ξεφλουδίζουμε τα μανιτάρια και τα κόβουμε σε φέτες.
  • Βάζουμε στο τηγάνι το λάδι να ζεσταθεί και προσθέτουμε τα κρεμμύδια με το σκόρδο. Σωτάρουμε ελαφρά και προσθέτουμε λίγο νερό ώστε να προλάβουν να μαλακώσουν. Όταν εξατμισθεί το νερό και μείνει μόνο το λάδι, βάζουμε τα μανιτάρια, αλατοπίπερο, φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο και τα τηγανίζουμε μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα. Τα κατεβάζουμε σύντομα, αφού προσθέσουμε στο τέλος το μαϊντανό.
  • Σερβίρουμε βάζοντας τα χόρτα με την κρέμα κάτω και επάνω τα μανιτάρια.
  • Αν θέλουμε ρίχνουμε τριμμένο τυρί και ανακατεύουμε ελαφρά.

 

ΤIP

Τα βλίτα είναι γνωστό ότι πικρίζουν ελαφρά. Για να φύγει η πικρίλα τα βράζουμε σε μπόλικο νερό, ενώ το σπανάκι  είναι πολύ μαλακό και χρειάζεται πολύ λίγο βράσιμο, μόλις για 2-3 λεπτά.

Α.Χ.