για τη ζύμη
- 750 gr περίπου αλεύρι
- 450 gr χλιαρό νερό
- 25 gr ξερή μαγιά
- 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
- 1/2 κουταλιά της σούπας αλάτι
- 1 κουταλάκι καλοτριμμένη ρίγανη ή θυμάρι
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Υλικά για τη γέμιση
- 2 μελιτζάνες
- 2 κολοκύθια
- 1 χρωματιστή πιπεριά
- 1 πράσο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι
- 2 καρότα
- 20 ελιές ψιλοκομμένες
- 1/2 φλυτζάνι ελαιόλαδο
- 1/2 ματσάκι φρέσκο βασιλικό ή 1 κουταλιά αποξηραμένο
- 1 κουταλιά φρέσκο ή 1/2 αποξηραμένο θυμάρι
- αλατοπίπερο
- 250 gr φέτα ή φυτικό τυρί
- 5 ψιλοκομμένα λιαστά τοματάκια
Παρασκευή
ζύμη
- Διαλύουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη στο χλιαρό νερό και προσθέτουμε το μισό αλεύρι. Αφήνουμε για μισή ώρα περίπου το μείγμα να ξεκινήσει η ζύμωση και κατόπιν προσθέτουμε το αλάτι, το λάδι, τη ρίγανη και το υπόλοιπο αλεύρι. Ζυμώνουμε μέχρι το ζυμάρι να είναι μαλακό αλλά να μην κολλάει στα χέρια. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο παραπάνω αλεύρι.
- Χωρίζουμε σε 6 μέρη και ανοίγουμε στρογγυλά φύλλα διαμέτρου 30 cm περίπου.
Γέμιση
- Πλένουμε και κόβουμε σε κύβους όλα τα λαχανικά φροντίζοντας οι κύβοι του κρεμμυδιού και των καρότων να είναι μικρότεροι. Προσθέτουμε το λάδι και τα μυρωδικά, προσέχοντας το αλάτι γιατί αργότερα θα προστεθεί και η φέτα. Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά και ψήνουμε στο φούρνο στους 170 βαθμούς για 40 ‘ περίπου.
- Όταν ψηθούν τ’ αφήνουμε να κρυώσουν και προσθέτουμε τις ελιές και το τυρί χονδροκομμένο. Ανακατεύουμε ελαφρά και γεμίζουμε τα καλτσόνε .
- Κλείνουμε σε σχήμα μισοφέγγαρου και στριφογυρνάμε τις άκρες να γίνουν σαν κορδόνι.
- Λαδώνουμε την επιφάνεια και ψήνουμε για 40′ περίπου στους 170 βαθμούς.
TIPS
- Προσθαφαιρούμε ότι υλικά έχουμε και χρησιμοποιούμε ότι τυριά μας αρέσουν.
- Με τη συνοδεία μιας πράσινης σαλάτας γίνεται άνετα κυρίως γεύμα.
- Αν θέλουμε να γίνει πιο φουσκωτό το ζυμάρι αφήνουμε τα καλτσόνε σε ζεστό σημείο για 1/2 ώρα πριν το ψήσιμο.