Guiso ένα απλός αλλά πολύ γευστικό πιάτο της Αργεντίνικης κουζίνας.
Ο συνδιασμός των υλικών και των μπαχαρικών δίνει μία απαλή πικάντικη αλλά και γλυκιά γεύση.
Υλικά
- 100 γρ. κεμπάπ σόγιας
- 1 κ.γ. κύμινο
- 2 κ.σ. αλεύρι
- 1 κ.σ. φυτική μαργαρίνη
- 2 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα σε χοντρές φέτες
- 2 γλυκοπατάτες κομμένες σε μεγάλους κύβους
- 3/4 φλιτζ. σταφίδες
- ελαιόλαδο
- 1 σφηνάκι ξύδι
- 2 φλιτζ. ζωμό λαχανικών
- 3 κ.σ. μιξ μπαχαρικών goya – επειδή είναι δύσκολο να το βρούμε στην Ελλάδα, μπορούμε να το φτιάξουμε μόνοι μας : από μία κ.σ. το κάθε μπαχαρικό αλάτι, πιπέρι, λιωμένο σκόρδο ή σκόνη σκόρδου, ξερό κόλιανδρο, κύμινο, ρίγανη, καυτερή πάπρικα και λίγη ζάχαρη
Προετοιμασία
- Μουλιάζουμε το κεμπάπ σόγιας σε ζεστό νερό. Μετά από μία ώρα περίπου το σουρώνουμε και το στραγγίζουμε.
- Σε ένα μπολ βάζουμε το κεμπάπ, το κύμινο, 2 κ.σ. goya, ξύδι, λίγο αλάτι και 3- 4 κ.σ. ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο τουλάχιστον μία ώρα για να μαριναριστεί.
- Βάζουμε το μείγμα σε ένα ταψί και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C για 20 με 30 λεπτά, ανακατεύουμε συχνά ώστε να πάρει χρώμα από όλες τις πλεύρες.
- Σε μία κατσαρολα βάζουμε λάδι να καλύψει τον πάτο και τη μαργαρίνη, μόλις κάψει το λάδι ρίχνουμε τις γλυκοπατάτες, τις περνάμε 2 με 3 λεπτά από το λάδι και βάζουμε τα κρεμμύδια και 1 κ.σ. goya, συνεχίζουμε το τσιγάρισμα για άλλα 5 περίπου λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν τα κρεμμύδια.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε το ζωμό λαχανικών, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες.
- Κατά την διάρκεια του μαγειρέματος κουνάμε συχνά κυκλικά την κατσαρόλα, με αυτόν τον τρόπο βγάζουν οι γλυκοπατάτες το άμυλο τους και δένει η σάλτσα.
- Αν προς το τέλος του μαγειρέματος δούμε ότι δεν έχει δέσει πολύ η σάλτσα μας βγάζουμε λίγο από το ζωμό του φαγητού, διαλύουμε μέσα το αλεύρι και το ρίχνουμε πάλι στο φαγητό ανακινόντας κυκλικά την κατσαρόλα να πάει παντού, αφήνουμε άλλα 2 με 3 λεπτά και κατεβάζουμε από τη φωτιά.
- Προσθέτουμε τις σταφίδες και το κεμπάπ στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε το guiso και το αφήνουμε 10 με 15 λεπτά πριν το σερβίρουμε για να ενωθούν οι γεύσεις.