Το πάντρεμα των οσπρίων με χορταρικά , υπάρχει σαν τακτική στο Κρητικό -αλλά και όλης της Ελλάδας-διατροφολόγιο και μαρτυρά τη σοφία και τη φαντασία με την οποία οι πρόγονοί μας διαχειριζόντουσαν τις πρώτες ύλες που παρήγαγαν αλλά και ότι έβρισκαν στη φύση.
Υλικά
- 1/2 κιλό φασόλια ξερά
- 1 κιλό σπανάκι ή αντίδια ή ακόμα και μικρά φρέσκα κολοκυθάκια ή τον ανθό τους που μπορούμε να βρούμε άφθονο στις λαϊκές αγορές την Άνοιξη και το Καλοκαίρι
- 1 ματσάκι μάραθο (όταν πηγαίνουμε βόλτα στις εξοχές καλό είναι να μάθουμε να μαζεύουμε μάραθο αλλά και πολλά άλλα μυρωδικά που μπορούμε να βρούμε)
- 1 μεγάλο ψιλοκομμένο κρεμμύδι ή 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 1/2 φλυτζάνι ελαιόλαδο
- 3-4 ώριμες τομάτες
- αλατοπίπερο
- 1 πρέζα ζάχαρη
Παρασκευή
- Βάζουμε τα φασόλια από την προηγούμενη στο νερό να μουλιάσουν ή αν τόχουμε ξεχάσει , τα βράζουμε για 2 λεπτά και τ’ αφήνουμε για 1 ώρα να μαλακώσουν , τα βράζουμε μέχρι να μισοψηθούν για μισή ώρα με 3 τέταρτα και τα σουρώνουμε.
- Πλένουμε και κόβουμε το σπανάκι σε μέτρια κομμάτια.
- Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια , το σκόρδο και τον άνηθο. Κόβουμε τις τομάτες σε κύβους.
- Ζεσταίνουμε το λάδι και σωτάρουμε ελαφρά τα κρεμμύδια μα τον μάραθο και το σκόρδο.
- Προσθέτουμε τις τομάτες , τα φασόλια, αλατοπίπερο και τη ζάχαρη και τα μαγειρεύουμε σχεδόν μέχρι να ετοιμαστούν.
- Ένα τέταρτο περίπου πριν το τέλος προσθέτουμε το σπανάκι και αποτελειώνουμε.
Α.Χ.