Home συνταγές 4.Ελληνική Κουζίνα 3. Κυρίως Πιάτα Φασόλια ξερά με σπανάκι. Παραδοσιακή Κρητική συνταγή.

Το πάντρεμα των οσπρίων με χορταρικά , υπάρχει σαν τακτική στο Κρητικό -αλλά και όλης της Ελλάδας-διατροφολόγιο και μαρτυρά τη σοφία και τη φαντασία  με την οποία οι πρόγονοί μας διαχειριζόντουσαν τις πρώτες ύλες που παρήγαγαν αλλά και ότι έβρισκαν στη φύση.

Υλικά 

  • 1/2 κιλό φασόλια ξερά
  • 1 κιλό σπανάκι ή αντίδια ή ακόμα και μικρά φρέσκα κολοκυθάκια ή τον ανθό τους  που μπορούμε να βρούμε άφθονο στις λαϊκές αγορές την Άνοιξη και το Καλοκαίρι
  • 1 ματσάκι μάραθο (όταν πηγαίνουμε βόλτα στις εξοχές καλό είναι να μάθουμε να μαζεύουμε μάραθο αλλά και πολλά άλλα μυρωδικά που μπορούμε να βρούμε)
  • 1 μεγάλο ψιλοκομμένο κρεμμύδι ή 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1/2 φλυτζάνι ελαιόλαδο
  • 3-4 ώριμες τομάτες
  • αλατοπίπερο
  • 1 πρέζα ζάχαρη

 

Παρασκευή

  1. Βάζουμε τα φασόλια από την προηγούμενη στο νερό να μουλιάσουν ή αν τόχουμε ξεχάσει , τα βράζουμε για 2 λεπτά και τ’ αφήνουμε για 1 ώρα να μαλακώσουν ,  τα βράζουμε μέχρι να μισοψηθούν για μισή ώρα με 3 τέταρτα και τα σουρώνουμε.
  2. Πλένουμε και κόβουμε το σπανάκι σε μέτρια κομμάτια.
  3. Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια , το σκόρδο και τον άνηθο. Κόβουμε τις τομάτες σε κύβους.
  4. Ζεσταίνουμε το λάδι και σωτάρουμε ελαφρά τα κρεμμύδια μα τον μάραθο και το σκόρδο.
  5. Προσθέτουμε τις τομάτες , τα φασόλια, αλατοπίπερο και τη ζάχαρη και τα μαγειρεύουμε σχεδόν μέχρι να ετοιμαστούν.
  6. Ένα τέταρτο περίπου πριν το τέλος προσθέτουμε το σπανάκι και αποτελειώνουμε.

Α.Χ.