Υλικά
- 1 ποτήρι κρασί ή μπύρα
- 1 ποτήρι ελαιόλαδο
- 1 φλυτζάνι ζάχαρη
- 1 πρέζα αλάτι
- 2 κουτ. του γλυκού μπέηκιν πάουντερ
- 800 gr περίπου μαλακό αλεύρι ή αλεύρι χωρίς γλουτένη ή μισό-μισό με ολικής άλεσης
- 50 gr σουσάμι (για πασπάλισμα)
- 50 gr αμύγδαλο τριμμένο ή ηλιόσπορο ή κολοκυθόσπορο ή τριμμένα καρύδια ή ό,τι ξηρό καρπό έχουμε (για πασπάλισμα)
Παρασκευή
- Σε μια λεκάνη βάζουμε το λάδι , το κρασί ή την μπύρα, τη ζάχαρη και τα χτυπάμε με το χέρι μέχρι να νοιώσουμε οτι έχει λιώσει η ζάχαρη.
- Προσθέτουμε το αλάτι και την μπέηκιν πάουντερ,ανακατεύουμε και….
- Αρχίζουμε να προσθέτουμε το αλεύρι ζυμώνοντας ελαφρά μέχρι να γίνει μια μαλακή αλλά σταθερή ζύμη. Μπορεί να χρειαστεί λίγο παραπάνω ή λιγότερο αλεύρι. Αυτό εξαρτάται από το μέγεθος του φλυτζανιού που μετρήσαμε τα υγρά.
- Αφήνουμε τη ζύμη για 1/2 με μία ώρα και κατόπιν πλάθουμε λεπτά κουλουράκια.
- Σ’ αυτή τη φάση μπορούμε να τ’ αφήσουμε όπως είναι και να τα ψήσουμε ή να τα βουλιάξουμε σ’ ένα μπωλ με νερό και να τα στριφογυρίσουμε μέσα σ’ένα ρηχό πιάτο , που έχουμε βάλει το σουσάμι και τους κοπανισμένους ξηρούς καρπούς.
- Τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς C για 20΄περίπου. Δεν χρειάζονται καμιά επάλειψη κι έτσι δεν περιμένουμε να πάρουν κανένα ιδιαίτερο χρώμα.
Α.Χ.