Τα κορόμηλα είναι στην εποχή τους. Όσο είναι ακόμα άγουρα και ξινά μπορούμε να τα ταιριάξουμε με τα αμπελόφυλλα.

Υλικά 

  • 50 περίπου αμπελόφυλλα
  • 20 μικρά κορόμηλα
  • 50 gr κουκουνάρι
  • 1 μικρή χούφτα κράμπερις
  • 1 μαραθόριζα
  • 4 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • 10 μεγάλα φύλλα δυόσμο
  • ξύσμα ενός πορτοκαλιού
  • χυμό ενός πορτοκαλιού
  • αν χρειαστεί χυμό ενός λεμονιού(εξαρτάται από την οξύτητα των κορόμηλων)
  • 1 φλυτζάνι ρύζι καρολίνα
  • 4  φλυτζάνια ζωμό λαχανικών ή χλιαρό νερό με ένα βιολογικό κύβο
  • 1-2 κουταλιές κορν φλάουερ
  • 2 κρόκους (προαιρετικά)
  • αλατοπίπερο
  • 1 φλυτζάνι ελαιόλαδο

Παρασκευή

  1. Ζεματίζουμε για 1 λεπτό τα αμπελόφυλλα και τα περνάμε από κρύο νερό. Τ’ αφήνουμε να σουρώσουν στο σουρωτήρι και ωστόσο…
  2. ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, τη μαραθόριζα και τα υπόλοιπα μυρωδικά. Σπάμε σε χονδρά κομμάτια τους κουκουναρόσπορους και τους καβουρδίζουμε ελαφρά. Ξεπλένουμε το ρύζι και σε μια λεκάνη ανακατεύουμε : κρεμμύδι, μυρωδικά, ρύζι, αλατοπίπερο, κράμπερις, κουκουνάρια, ξύσμα πορτοκαλιού, αλατοπίπερο και ελαιόλαδο.
  3. Απλώνουμε στον πάγκο αμπελόφυλλα και γεμίζουμε με μια κουταλιά του γλυκού γέμιση στο καθένα. Αραδιάζουμε σε ρηχή κατσαρόλα αφού έχουμε ρίξει λίγο λάδι στον πάτο και μερικές κορυφές απ’ την κληματαριά αν έχουμε.
  4. Αφαιρούμε τα κουκούτσια από τα κορόμηλα και τα στρώνουμε πάνω απ’ τα ντολμαδάκια, βάζουμε ένα πιάτο για να τα συγκρατήσουμε και προσθέτουμε 3 φλυτζάνια ζωμό.
  5. Μόλις πάρουν βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά και τ’ αφήνουμε να ψηθούν για μισή ώρα περίπου.
  6. Όταν κατεβάσουμε το φαγητό απ’ τη φωτιά, αφαιρούμε από την επιφάνεια τα κορόμηλα και μεταφέρουμε τα ντολμαδάκια σε βαθιά πιατέλα.
Για τη σάλτσα
  1. Ότι σάλτσα έχει μείνει μαζί με τα κορόμηλα τα λιώνουμε στο  μίξερ, τα περνάμε από σουρωτήρι και τα βάζουμε να βράσουν μαζί με τον υπόλοιπο ζωμό. Δοκιμάζουμε το αλάτι και την οξύτητα κι αν χρειάζεται προσθέτουμε το λεμόνι. Στο χυμό πορτοκαλιού διαλύουμε το κορν φλάουερ και τους κρόκους( αν τους επιλέξουμε). Προσθέτουμε λίγη σάλτσα να μοιράσουμε τη θερμοκρασία και τα ρίχνουμε όλα μαζί  ανακατεύοντας , πάλι μέσα. Ανακατεύουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα και κατεβάζουμε. Αν χρειάζεται ξανασουρώνουμε.
  2. Σερβίρουμε με τη σάλτσα επάνω στα ντολμαδάκια. Στολίζουμε με τα φύλλα από τη μαραθόριζα και λίγο ξύσμα πορτοκαλιού.

Α.Χ.